Het succes van Vlaams Belang onder de loep

28 mei 2019
Niemand kan om het grote succes van Vlaams Belang heen: ruim 18 procent van de Vlamingen kleurde afgelopen zondag het bolletje voor de partij van Tom Van Grieken rood. Waarom hebben mensen ervoor gekozen om radicaal rechts te steunen? Bij Debecker zoekt het uit.

Stefaan Walgrave is hoogleraar in de politieke wetenschappen en internationaal gerenommeerd expert in onderzoek naar verkiezingen en stemgedrag aan de Universiteit Antwerpen. "Dat er winst zat aan te komen voor radicaal rechts, was geen verrassing. Maar dat ze zo groot zou zijn, dat was wel verrassend", zegt hij over de winst van Vlaams Belang.

Vlaamse waarden

Student Jorik De Smet mocht voor het eerst gaan stemmen en koos na lang twijfelen voor Vlaams Belang. "Zij luisteren naar de jeugd en geven mij echt het gevoel dat ze luisteren naar de mens en de maatschappij door bijvoorbeeld het organiseren van polls op sociale media en zo", zegt hij. "Ik vind het heel jammer dat we de Vlaamse waarden en normen verliezen en ik geloof dat Vlaams Belang die kan herstellen", besluit Jorik.

Kiezersbedrog

Een andere luisteraar denkt dan weer dat mensen ook uit protest gestemd hebben voor radicaal rechts. Hij zegt dat veel kiezers zich bedrogen voelen door politici, "want zes maanden geleden waren het nog gemeenteraadsverkiezingen en zijn tal van politici verkozen tot burgemeester of gemeenteraadslid en nu waren velen onder hen al aan het azen op ministerpostjes. Die laten dan zomaar hun stoel in de gemeente achter en laten zich vervangen door iemand die niet door het volk verkozen is."

Sociaal programma

Hoogleraar Walgrave beaamt dat veel mensen uit protest stemmen, al zijn er zeker ook een niet te onderschatten aantal mensen die echt achter het programma van de partij staan. "Vlaams Belang heeft een links sociaal-economisch programma dat inspeelt op de onzekerheid van mensen wat betreft bijvoorbeeld hun pensioenen, terwijl hun sociaal-cultureel programma naar rechts neigt en dan hebben we het over veiligheid en migratie."

Beluister hier de hele uitzending: