Is het tijd voor een ouderschapsexamen?

16 november 2016
Als je met de auto wil rijden, heb je een rijbewijs nodig, als je wil varen een vaarbewijs en als je bij een NGO wil werken, heb je een bewijs van goed gedrag en zeden nodig. Maar waarom moet je dat niet voor dé belangrijkste taak in je leven: het ouderschap? Dat vraagt de burgemeester van Amsterdam zich af. Lieven Vandenhauten vroeg aan Lenneke Aelinck, professor forensische gezinspedagogie in Leiden, waarom dat al dan niet een goed idee is.

Meer begeleiding

"Zo een ouderschapsbewijs is misschien een brug te ver.", zegt Lenneke Aelinck. Wel presenteerde ze met haar task force kindermishandeling een idee dat in de richting van zo een 'ouderdiploma' kan:

"Wij vinden dat nieuwe ouders beter begeleid zouden moeten worden. Ze zouden dan een soort van cursus krijgen."

In die cursus komen ouders dan te weten hoe de zwangerschap in elkaar zit, hoe ze moeten bevallen en leren ze over allerlei praktische dingen na de geboorte.

Proefprojecten

Er lopen al wat proefprojecten. Daar worden dingen aangeleerd die je vooral niet mag doen, maar ook dingen die je wel moet doen. 

"Het is fijn dat je wat wapens in je arsenaal hebt om de uitdaging aan te gaan. Er zijn gewoon wel enkele dingen die iedereen zou moeten weten."

Dat er veel over dit 'examen' gesproken wordt vindt Aelinck niet erg, op die manier komt hun 'task force' ook meer in de aandacht. 

"Maar voor alle duidelijkheid: er is nog veel meer nodig om kindermishandeling tegen te gaan.