"Het is tijd voor Wiedergutmachung"

28 mei 2016
Mogen Russische atleten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio? Volgende maand beslist de internationale atletiekfederatie. De voorbije weken vielen er heel wat sportieve lijken uit de kast. Hoogspringster Tjitsjerova werd betrapt, en mogelijk ook één van de hardloopsters van de 4x 100 meter, die goud wonnen op de Spelen van Peking in 2008. Dat kan mogelijk leuke gevolgen hebben voor de vier Bélgische atletes die toen zilver haalden. Zij krijgen een brief in de bus, van Louis Van Dievel.

Beste Kim Gevaert,
en Elodie en Hanna en Olivia, uiteraard.
 
Stel dat de Russinnen hun gouden medaille op de 4 X100 meter in Peking inderdaad moeten teruggeven en dat jullie gevieren tot de verdiende winnaars worden uitgeroepen. Stél. Ik hou een slag om de arm, je merkt het, want Vladimir Poetin is nogal rancuneus, naar het schijnt, en met die moderne tanks is het van de Krim naar hier maar een daguitstap, bij wijze van spreken.
Acht jaar, dat is verdorie een lange tijd en ik kan mij inbeelden dat het nieuws over de Dopingrussin je niet uitbundig blij of geweldig boos heeft gemaakt. Alles slijt. Maar knagen moet het. Er is geen grotere glorie dan olympische glorie voor een een atleet. En ik vermoed dat het verschil tussen goud en zilver ook in de portemonnee voelbaar is geweest.

Ik lees nu her en der dat Olympisch goud dat via de zogenoemde groene tafel wordt gewonnen, geen echt goud is. Mag ik er vanuit gaan, Kim Gevaert, dat jij dat ook dikke flauwe kul vindt? Alsof een dopingzonde minder erg is als ze pas na 8 jaar wordt ontdekt.

Wat waren wij, Belgen, in 2008 trots op onze meisjes, op jullie gevieren en ook op Tia Hellebaut natuurlijk. Ikzelf, nochtans 1 brok graniet, moest bij de ceremonie een traan wegpinken. Maar eigenlijk waren jullie de allerbesten van de hele wereld. Ik herhaal: de allerbesten van de hele wereld. Het is dus tijd voor Wiedergutmachung, voor eerherstel. Niet met grapjes in De Ideale Wereld, maar voor echt. En kijk, laat daar nu een droomgelegenheid voor opduiken, in de vorm van de Memorial Van Damme, de atletiekhoogmis op de Heizel, in september, na de Olympische Spelen van Rio. De hele wereld zal aan het eind van een avond vol knalprestaties toekijken, als niemand minder dan koning Filip jullie alsnog met gouden medailles zal omhangen en jullie spontaan zal zoenen!
Het moet een kippenvelmoment worden waaraan zij die er bij waren, er écht bijwaren op de Heizel, jaren later nog herinneringen ophalen. Ich war dabei, gelijk toen de Berlijnse muur viel. Wilfried Meert, organisator van de Memorial, u weet wat u te doen staat.
 
Met vriendelijke groet,
 
Louis