"Het tonen van kwetsbaarheid, dat wil ik meenemen uit de coronacrisis"

28 mei 2020
Als sluitstuk van de reeks over de opportuniteiten na corona gaat Karolien Debecker in ‘achter de feiten’ meer in op wat deze crisis nu op persoonlijk vlak met ons gedaan heeft. Welke lessen en opportuniteiten zien we in onze persoonlijke levens en de bredere samenleving? Wat willen we vasthouden en wat hebben we geleerd? In de studio gaan we in gesprek met Fredo De Smet en Dewi Van de Vyver, zij spraken hier al over in een podcast die Fredo gemaakt heeft ‘How Life Works’.

Fredo De Smet is opiniemaker, journalist en moderator. Hij heeft een gezin met twee kinderen, dus hij is ook vader. Dat vindt hij belangrijk want op dit moment is dat één van zijn hoofdtaken: vader zijn.

Fredo heeft een enorme interesse in wat ons zal veranderen na de lockdown en hoe we deze verandering dan zien.

Deze lockdown wordt het moment waar wij nog vaak naar zullen verwijzen. Het wordt zoiets als 'waar was jij op 9/11?’ of de opmerking ‘je hebt de oorlog niet meegemaakt’. "Ik hoop dat we zelf de richting kunnen bepalen", zegt Fredo daarover.

Weer kwetsbaar

Dewi Van de Vyver heeft over het algemeen een druk leven, ze is CEO van Flow Pilots vanuit deze positie werd ze verkozen tot ICT Woman of the Year. Ze heeft twee zonen van 10 en 8 en heeft in deze crisis beseft dat ze het soms wat rustiger aan moet durven doen:

De lockdown heeft me doen beseffen dat ik soms zelf meer op die rem moet durven duwen. Nu heeft iemand anders dat voor ons gedaan en ik voel dat het nodig was.
Dewi Van de Vyver

Fredo vindt dat de coronacrisis de kans biedt om weer écht kwetsbaar te zijn. Voor de lockdown was dat moeilijk en nu blijkt dat veel makkelijker:

Elke zoom-meeting begint met ‘hoe gaat het?’, we zien ook veel meer van elkaar, wie opruimt en wie niet en er is plaats om te zeggen, ‘het gaat niet vandaag’ dat wil ik graag meenemen.
Fredo De Smet

Opportuniteiten

Beide gasten zien opportuniteiten in de crisis. Dingen waar ze zelf mee aan de slag willen of willen vasthouden maar dat is niet zo voor iedereen.

Voor mensen met een laag inkomen of wie zijn job verloren is, was deze periode simpelweg ellendig. Volgens armoede-organisaties is de enige opportuniteit in deze crisis dat het probleem nu zichtbaarder is gemaakt.

Maar volgens Fredo is er één ding zeker:

We moeten proberen liever te zijn voor onszelf en daarna ook voor ons gezin, de buren en de collega’s. Want daar hebben we wel veel macht.
Fredo De Smet

Beluister hier de volledige uitzending:

Lees ook:

Radio 1 Select