Het trieste leven van de populaire pug

20 oktober 2018
Perfect voor je Instagram-account, zo’n mopshond – ook wel Hollandse bulldog of pug genoemd. Schattig zijn hun korte snuiten wel, gezond helaas niet. “Ben je al eens zo verkouden geweest dat je moeilijk kon ademen? Dat gevoel hebben die honden dagdagelijks", zegt dierenarts Louise Mollaert in 'De Ochtend'.

Een jaar geleden klopte een klant aan bij dierenarts Louise Mollaert met de mededeling dat ze een mopshond wou kopen. “Ik heb haar dat afgeraden”, zegt Mollaert, die ook bestuurder is bij SAVAB, de beroepsvereniging voor dierenartsen die met kleine huisdieren werken.

Toen bleek dat ze toch met het plan zou doorgaan, gaf Mollaert haar een aantal tips mee. “Neem eentje zonder korte snuit en let erop dat hij niet snurkt als je hem gaat ophalen.”

Kies een mopshond zonder korte snuit die niet snurkt

Dat is belangrijk, want van hun korte snuiten worden mopshonden kortademing. Een kwalijke evolutie, volgens Mollaert. “Een verbod willen we niet, maar we willen dat de honden opnieuw gezonder worden.”

Vijftien centimeter ingekort

Opnieuw, want vroeger hadden de mopshonden dat probleem niet. Vooral het laatste decennium bieden fokkers honden met dat soort korte snuitjes aan. “Als je foto’s vergelijkt van tien jaar geleden, zie je dat de snuit van deze honden tien tot vijftien centimeter langer is.”

“Hoe korter de neus, hoe beter. Zo lijkt het wel, want zij zijn het populairst”, zegt Mollaert. “Dat proberen we te vermijden, want net die honden zijn vaak ziek. Er is bijna geen neus meer.”

Door die korte snuit wordt ook de luchtpijp afgeplat

“Met die korte snuit wordt alles ingekort. Ze hebben kleinere neusgaten, het verhemelte en het strottenhoofd zijn misvormd en ook de luchtpijp is helemaal afgeplat.”

Verkouden

“Het gaat dus helemaal niet alleen om die korte snuit, maar ook al de rest wat daar achteraan hangt.”

“Iedereen is al eens zo verkouden geweest dat je moeilijk kan ademen. Dat gevoel hebben die honden dagdagelijks. Bij de minste inspanning die zij uitvoeren, hebben ze het lastig.”