"Het is veel te vroeg om de dertigurenweek af te schieten"

5 januari 2017
De dertiguren-week of de zesurendag. Er is al een paar dagen veel rond te doen, want in het Zweedse Götenborg liep een experiment in een woon- en zorgcentrum waar werknemers per dag maar zes uur moesten werken. Dat experiment zou geflopt zijn, staat overal te lezen, want het kost te veel. Maar dat klopt niet helemaal zegt Magda De Meyer, voorzitter van de vrouwenraad.

'Combinatiemodel'

"Het is zo jammer dat heel dat experiment nu op de schroothoop wordt gegooid", steekt De Meyer van wal. Voor de vrouwenraad is het namelijk zeer belangrijk dat we naar een meer werkbaar arbeidsmodel evolueren.

We moeten naar een meer ontspannen arbeidsmarkt en een 'combinatiemodel' gaan, waar er meer ruimte is om tot een degelijke combinatie van arbeid en gezin te komen.

Volgens De Meyer weten we nog maar heel weinig van het Zweedse proefproject. Het werd nog maar heel recent stilgelegd en er zijn nog geen echte resultaten bekend, maar doordat het nu al afgeschoten wordt in de pers lijkt het dood en begraven. "Er moet meer geïnvesteerd worden in dit soort projecten, want zoals het nu gaat zitten we in een 'rat race', die vooral voor vrouwen onhoudbaar wordt."

De andere kant van de balans

Want de realiteit is, hoe men het ook draait of keert, dat men vaak halftijds gaat werken van zodra er kinderen zijn. Dan gaat het zowel over mannen als vrouwen. En hoewel zo een dertigurenweek wel wat zal kosten, rijzen er langs de andere kant van de balans ook heel wat kosten de pan uit, zegt De Meyer: "De ziektekosten van langdurig zieken, mensen met een depressie, breng dat ook eens in kaart. Volgens ons moet dit project (dertigurenweek) eerst van nabij onderzocht worden en mag er daarna pas een conclusie genomen worden."

Volgens De Meyer moet er eens echt werk gemaakt worden van een combinatiemodel, waarin vader en moeder de lasten van de opvoeding kunnen delen: "Geef mannen eens een écht vaderschapsverlof, of een langer zwangerschapsverlof. Vandaag hebben wij ongeveer het kortste zwangerschapsverlof van Europa!"

Radio 1 Select