Het veiligste datacentrum is een Alpenbunker

29 januari 2015

Tot voor kort waren Zwitserse bankkluizen een veilige haven voor zwarte geld en andere waardevolle goederen die daglicht schuwen. U weet dat de Zwitsers onder internationale druk hun bankgeheim - of eigenlijk bankklantengeheim - grotendeels hebben opgeheven.

Maar Zwitserland heeft nog altijd een hele strenge privacywet. En men het oog op een mogelijke Oostblok-invasie of een nuclaire aanval heeft het land tijdens De Koude Oorlog enorm geïnvesteerd in indrukwekkende 'beveiligde faciliteiten'. Zie de ondermijnde Rijnbruggen, de talloze beveiligde kelders onder gebouwen en de geheime nuclaire bunkers in de Alpen.

Intussen is het ook de Helvetiërs gedaagd dat de Koude Oorlog gedaan is. Die bunkers kunnen dus voor meer contemporaine doeleinden gebruikt worden. Als veilige haven voor cruciale data bijvoorbeeld. Want betrouwbaarheid, stabiliteit, discretie en veiligheid zijn geen loze begrippen in Zwitserland. En dat weten ze tegenwoordig tot in Silicon Valley te waarderen.

Het geval wil dat het land vandaag zo'n 60 ultra-veilige datacentra in de aanbieding heeft. Het is daarmee op korte tijd uitgegroeid tot het op vier na grootste Europese dataknooppunt.

 

(Het plaatje is gebaseerd op de voorprent van Asterix en de Helvetiërs)

Radio 1 Select