REEKS: "Het verdriet van Molenbeek"

10 februari 2016
Molenbeek is na de aanslagen van 13 november niet meer uit het nieuws geweest. Maar wat is er de afgelopen jaren fout gelopen? En hoe is het leven er nu werkelijk? Veerle de Vos woont al meer dan 15 jaar in de gemeente en ging op stap door haar Molenbeek om te praten met inwoners.

Molenbeek is een transitgemeente. Huizen die dateren uit het einde van de 19-de eeuw worden onderverdeeld in krappe appartementjes, van de kelder tot de zolder, met evenveel deurbellen.

Mensen wonen er een tijd en vertrekken zodra ze het wat beter hebben. Maar sommige mensen blijven, zoals wij. Onze dichtste Marokkaanse buren brengen koekjes tijdens het Suikerfeest. Wij helpen de kinderen met hun huiswerk Nederlands. Ook Arife, Emmanuel en Malika kennen we al jaren. Maar veel dieper dan een praatje op straat gaat het contact meestal niet.

Tijd voor wat diepere gesprekken. 

 

Integratiecentrum Foyer

JOHAN LEMAN, voorzitter van Integratiecentrum Foyer en al tientallen jaren actief in oud-Molenbeek.

Johan Leman
Als de overheid de maatregelen die op tafel lagen eind jaren ’80, begin jaren ’90 had uitgevoerd, dan zouden we nu hier niet gestaan hebben, daar ben ik van rotsvast van overtuigd.
Johan Leman

 

Rond de tafel met moeders van Marokkaanse origine

KHADIJA ZAMOURI, moeder van vier en Brussels parlementslid voor Open VLD en FATIHA, mama uit de buurt.

KHADIJA ZAMOURI, moeder van vier en Brussels parlementslid voor Open VLD en FATIHA ,mama uit de buurt.
Het klopt dat we een aantal aspecten van de islam moeten aanpassen aan de moderne tijd, net zoals het christendom dat heeft gedaan. Maar door wat nu is gebeurd zijn we weer jaren naar achter gekatapulteerd.
Khadija Zamouri

 

Op bezoek bij Karel en Ilse, 2 Vlaamse Brusselaars

Karel en Ilse, 2 Vlaamse Brusselaar
Ja, wij willen hier blijven wonen. De perceptie is misschien veranderd, maar ons leven niet. We wonen dichtbij het centrum, hebben een bibliotheek en winkels in de buurt. En goede buren.
Karel en Ilse

 

Asmae El Khaldi, kleuterjuf op de Sint-Albertschool

ASMAE EL KHALDI, kleuterjuf op de Sint-Albertschool, opgegroeid in deze buurt en zelf oud-leerlinge van de school en EDDIE JANSSENS, al dertig jaar onderwijzer in de Sint-Albertschool.

Asmae is kleuterjuf, Eddie
Deze school is een klein laboratorium waar kinderen elke dag samenleven en met elkaar in dialoog gaan. Dat zijn kansen die onze kinderen hier krijgen, wie opgroeit in een monocultuur in Vlaanderen of waar dan ook heeft die kansen niet.
Eddie Janssens
In de klas zitten met kinderen van een diverse achtergrond, luisteren naar elkaar en elkaars mening leren respecteren is zo belangrijk.
Asmae El Khaldi

 

De toekomst van Molenbeek

NISRINE EL BAKKARI is begeleidster in de naschoolse opvang en studeert intussen nog verder.

NISRINE EL BAKKARI
‘Ik ben moslima en ik draag een hoofddoek. Ik kan mezelf zijn in België’
Nisrine El Bakkari