Is het vermoeden van onschuld verdwenen?

2 februari 2016
De wielerwereld staat op zijn kop. Want in een fiets van de Belgische veldritbelofte Femke Van den Driessche werd zaterdag tijdens het WK een motortje aangetroffen. Zelf ontkent ze dat ze de boel wou belazeren. Maar er zijn weinigen die haar geloven. Bestaat het vermoeden van onschuld niet meer?

De hele wielerwereld is genadeloos voor Van den Driessche.

Zo eiste Eddy Merckx bijvoorbeeld een levenslange schorsing. Hij vindt deze technologische fraude erger dan doping.

 

Wil dat zeggen dat het vermoeden van onschuld niet meer bestaat?

Hautekiet legde de vraag voor aan Sporza-collega Christophe Vandegoor. Die moest de laatste dagen veel denken aan de kwestie Jonathan Breyne. Die werd beschuldigd van dopinggebruik, en ondernam een zelfmoordpoging. Later bleek hij onschuldig te zijn. (Lees meer op sporza.be).

Vandegoor is geen advocaat, en kan dus moeilijk in detail op de zaak ingaan. Maar hij vindt wel dat het verhaal van de fiets van de vriend van Femke "aan zoveel kanten rammelt dat het onwaarschijnlijk is".

Toch begrijpt hij het allemaal niet goed. Want bij de beloften in het veldrijden voor meisjes is echt niet veel geld te verdienen. "Kleiner kan een sport bijna niet zijn."

Als het verhaal uiteindelijk toch ooit waar blijkt te zijn, is het waarschijnlijk een verhaal van status en van macht. "Mogelijk is 'een bepaalde entourage' hierin meegegaan. Misschien hebben ze dat meisje gedwongen."

(Maar dit is zijn persoonlijke mening. Niet die als journalist)

 

Ook Johny Maeschalk, de advocaat van Femke Van den Driessche, reageerde. "Toen ik 40 jaar geleden afstudeerde was het vermoeden van onschuld heilig"

 

En hoe denk jij over de kwestie?

REAGEER

Zijn we te hard voor Femke Van den Driessche? Moeten we niet even afwachten met oordelen?

Bestaat er nog zoiets als een vermoeden van onschuld?

 

Foto © Hans905 (via Flickr.com)