'Het vertrouwen herwinnen'

3 december 2016
Lode Aerts wordt op zondag 4 december gewijd tot bisschop van Brugge. Hij erft een bisdom dat getroffen werd door pedofilieschandalen. Zijn voorganger Vangheluwe moest daardoor opstappen.

Lode Aerts heeft er net een week retraite in Orval op zitten, ter voorbereiding van zijn wijding. "Ik heb er vertrouwen in dat mensen me zullen helpen," zegt de nieuwe bisschop. Hij krijgt wel af te rekenen met de naweeën van het kindermisbruik. Vertrouwen herstellen is de boodschap. Maar er zullen nog donkere bladzijden komen, verwacht Aerts, van andere slachtoffers en daders. "Wat is gebeurd, moet ernstig worden genomen. Er moet meer gewaakt worden dat zoiets niet meer gebeurt; er moet meer integriteit zijn in het pastorale leven; het moet besproken kunnen worden; mensen moeten melden wanneer men misbruik, grensoverschijding of een verkeerd gebruik van macht ervaart."

Daar is een nieuwe cultuur voor nodig

Lode Aerts is, net als zijn Antwerpse collega Bonny, voorstander om gehuwde mannen in de toekomst priester te laten worden. Maar dat is wel iets dat het bisdom overstijgt. Hij is ook van plan om met de leken die actief zijn in de kerk te bekijken welke rol zij kunnen opnemen. Anno 2016 moet de kerk een bescheiden, maar significante rol spelen, vindt Lode Aerts. Het gaat er niet om een heilige oorlog te voeren om de oude machtspositie weer te veroveren. De nieuwe bisschop van Brugge, een 57-jarige Oost-Vlaming, heeft als bisschoppelijk motto een Bijbelvers gekozen: 'kostbaar in zijn ogen'.

 

 

 

 

Radio 1 Select