Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Het virus raast verder in Brazilië, maar het leven is weer volop op gang gekomen. Onwerkelijk."

ma 10 aug. - 5:10

Hoewel Brazilië afgelopen weekend de trieste kaap van 100.000 coronadoden overschreed, is het leven op straat weer volop op gang gekomen. "Onwerkelijk", zegt correspondente Nina Jurna in 'De Ochtend'. Op enkele maatregelen na "lijkt het alsof er niets aan de hand is".
Een winkelstraat in São Paulo (© Nelson Almeida / AFP)

Al maandenlang is Brazilië na de VS het op één na zwaarst getroffen land door het coronavirus, met meer dan 3 miljoen besmettingen en sinds afgelopen weekend nu ook meer dan 100.000 doden.

In een aantal grote steden, zoals São Paulo en Rio de Janeiro, lijkt de situatie zich te stabiliseren, wat er op neerkomt dat er geen grote stijging meer opgetekend wordt. Die is landinwaarts nu groter. Ook in het Amazonegebied is de situatie allerminst verbeterd. In het algemeen worden in Brazilië nog altijd zo'n 1.000 doden per dag gerapporteerd, "en dat is eigenlijk al een paar maanden zo", zegt correspondente Nina Jurna in 'De Ochtend'.

Toch worden her en der in Brazilië maatregelen versoepeld. "Het virus raast verder, maar het dagelijkse leven is weer volop op gang gekomen, het is onwerkelijk. Als ik de straat op ga, lijkt het alsof er niets aan de hand is." Mensen moeten wel een mondmasker dragen, in de winkels mag maar een beperkt aantal klanten binnen en de tafels in de restaurants staan verder uit elkaar. "Maar alle winkels en winkelcentra zijn open, alle restaurants, alle sportcentra en ook op het strand is het weer druk."

De Brazilianen lijken die versoepelingen wel te kunnen smaken, stelt Jurna vast, "je merkt een soort ontlading, de mensen waren het moe dat alles dicht was." Toch is er ook veel kritiek op de overheid, met name op de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die zich al van bij het begin van de coronacrisis heel nonchalant opgesteld heeft en zich altijd fel verzet heeft tegen al te strenge maatregelen. Ook experts en medici wijzen met een beschuldigende vinger naar Bolsonaro.

De president reageerde overigens niet op het trieste record van afgelopen weekend. Hij sneerde wel naar de grote Braziliaanse zender Globo, omdat die hem verantwoordelijk had gesteld. "Maar verder geen enkele empathie met de slachtoffers en families, wat tekenend is voor zijn gehele houding de voorbije maanden", zegt Jurna.

Intussen heeft zich in Brazilië nu ook een economische crisis ingezet, met een stijgende werkloosheid en inflatie. "Die hele crisis komt er nu ook nog achteraan." Bolsonaro komt er voorlopig mee weg, omdat hij nog altijd een stevige aanhang heeft, zegt Jurna, maar ook "omdat mensen gewoon aan het overleven zijn". "Ze zijn vooral bezig met hun eigen financiële situatie en gezondheid."

Beluister het gesprek met correspondente Nina Jurna in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet