"Het vliegtuig is nog steeds het veiligste vervoermiddel"

3 januari 2017
2016 was een veilig jaar om met het vliegtuig te reizen. Vorig jaar verloren zo'n 320 mensen het leven bij een vliegtuigongeval. Alleen 2013 was het nog veiliger. Luchtvaartspecialist Luk De Wilde kwam in De Wereld Vandaag uitleggen

Uiteraard is elke dode er één te veel, maar in een ruimer perspectief is het cijfer zeer laag. In vergelijking met 20 of 30 jaar geleden is het verschil significant en kan je met zekerheid zeggen dat het vliegtuig nog steeds het veiligste vervoermiddel is, zegt De Wilde.

"Bij het zwaarste ongeval van dit jaar kwamen er meer dan 70 mensen om (vliegtuigcrash Columbia waarbij een hele voetbalploeg omkwam). Dat was zeer pijnlijk, omdat er waarschijnlijk een menselijke oorzaak aan de basis lag. Er zou te weinig brandstof meegenomen zijn."

Voor veilig vliegen gelden er wel meer variabelen dan enkel het aantal doden. Zo worden ook andere incidenten in rekening gebracht. En die verlagen ook van jaar tot jaar, aldus De Wilde:

"Er zijn de laatste jaren heel wat verbeteringen geweest, zowel bij vliegtuigbouwers als op de luchthavens."

Over lijstjes met de veiligste luchtvaartmaatschappijen is De Wilde niet te spreken: "Het is erg moeilijk daar objectieve parameters voor te gebruiken. Alle luchtvaartmaatschappijen vliegen in andere omstandigheden: soms zijn er moessonwinden, is er veel regen, etc. ..."