Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Studio France

Het voedsel van je huisdier is duurder dan het jouwe!

wo 6 jul. - 5:09

De Boerenbond komt op de proppen met een actie, want: jouw huisdier eet enkel verwerkt voedsel. En dat eten is duurder dan wanneer je het bij de boer zou halen. Xavier Taveirne vroeg aan Gino Van Ossel, Professor marketing aan de Vlerick Management School, waarom we ons huisdier zo verwennen en waarom we daar zoveel geld aan geven.
Duur dierenvoedsel

"Er zit inderdaad veel waarheid in, maar dat kom ook omdat we wat appelen met peren vergelijking. Bekijk het als volgt: chips is ook een heel pak duurder dan aardappelen. Maar dat komt natuurlijk omdat dat verwerkt is. En dat is net kenmerkend aan dierenvoeding, dat is ook bewerkt, gekookt en verpakt."

Voedingsbodem voor marketeers

"Voor veel mensen is een huisdier een substituut voor een kind. En dat is natuurlijk een heel dankbare voedingsbodem voor marketeers, die daar dan hun talenten op loslaten en ons wijsmaken dat ons huisdier enkel het beste verdient. Dat beste is vaak ook duurder dan wat we onszelf voorschotelen..."

"Het is ook makkelijk te begrijpen dat we dat doen. Want niemand zou zijn kat een blikje muis voorschotelen. Nee, voor onze kat kopen we zalm. En niet zomaar een blikje zalm, maar de zalm waarvan de fabrikant zegt dat het de beste is."

Voor veel mensen is een huisdier een substituut voor een kind

— Gino Van Ossel

Geen graadmeter

"Onze kat of hond kan ons ook niet zeggen of het nu lekker is. Ze hebben geen schaal, geen graadmeter om aan te geven hoe goed iets is zoals wij. Dus krijgen ze maar het beste. En dat is nu net waar de Boerenbond tegenaan loopt: de boer betaalt daarvoor het gelag. Een aardappel is een aardappel, vlees is vlees. Wij kopen misschien net dezelfde kip die in het blikje van de hond zit, maar die in dat blikje is verwerkt, gebakken enzovoort, dus betalen we daar véél méér voor, onder een merknaam."

"Dieren hebben ook geen inspraak: kinderen krijgen bijvoorbeeld heel veel diepvriespizza's. Dat is superongezond natuurlijk. Maar toch kopen we dat voor ze, want ze eten het graag. Die dieren kunnen dat niet zeggen, dus zegt da fabrikant dat heel slim in onze plaats. Heel slim natuurlijk."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet