"Het is tijd voor Georges Leekens om van het leven te genieten"

26 oktober 2016
Peter Vandenbempt duidt de aangekondigde exit van Georges Leekens bij Lokeren. "Ik had bij het begin van het seizoen gedacht dat Lokeren veel hoger zou staan, maar de spelers moeten ook eens naar zichzelf kijken", zegt de voetbalcommentator in De Ochtend.
Eén van de grote voordelen aan Roger Lambrecht is de duidelijkheid. De voorzitter van Lokeren zegt altijd waar het op staat. Zo had hij voor de match tegen Oostende aangekondigd dat Georges Leekens dringend moest gaan winnen. Dan weet je hoe laat het is, want enkele weken geleden was er ook al zo'n precair moment. Ik heb de match tegen Oostende gisterenavond op televisie gezien en ik moet zeggen: het is moeilijk om op deze manier door te gaan.

Op een bepaald moment ontstaat bij een club een situatie waarin een trainer niet meer kan werken. De supporters die Leekens gisteren buiten riepen, riepen vorig seizoen ook al Bob Peeters buiten en over een jaar zullen ze de opvolger van Leekens waarschijnlijk ook buiten roepen.

Maar als blijkt dat Bob Peeters en Georges Leekens met dit elftal geen goeie resultaten konden behalen, dan zou het ook kunnen dat er misschien eens naar de spelersgroep gekeken moet worden. Het vertrek van een trainer is altijd een gedeelde verantwoordelijkheid.

 

Ik had ook gedacht dat Lokeren hoger zou staan

Ik moet wel zeggen dat ik bij het begin van het seizoen dacht dat Lokeren, met een paar transfers erbij, veel hoger zou staan in het klassement.

Lambrecht had aangekocht om dicht bij POI, of liefst erin, te eindigen. Dus als je beneden staat, 1 puntje boven de laatste plaats, dan is dat onder de verwachting. Dan heeft deze spelersgroep niet gerendeerd, zo veel is duidelijk.

Als ik er nu één speler moet uitpikken: Jaja Coelho. Als hij fit is en zin heeft, is hij een speler die een meerwaarde is voor een club als Lokeren. Maar toen ik hem gisteren bezig zag, weet ik niet of de trainer daar voor veel tussenzit.

Als je daarnaast merkt dat Tom De Sutter, een absolute toptransfer waar Georges Leekens heel hard op heeft aangedrongen, ook nog niet gepresteerd heeft, dan mag die ook een keer naar zichzelf kijken. Ook al heeft De Sutter dan wat pech gehad met blessures en zal hij misschien zelf denken dat de reden ergens anders ligt.

Dat zal Roger Lambrecht Georges Leekens ook wel hebben aangerekend: dat die investering niet rendeert.

 

Dat het beter kan, is wel duidelijk

De vorige twee keer is Leekens zelf vertrokken bij Lokeren, wat ongebruikelijk is, want meestal zet Lambrecht zijn trainer zelf buiten de deur. Het respect van Lambrecht voor de trainer Leekens is bijzonder groot.

Lambrecht zal nu herhalen wat hij een jaar geleden ook al zei: ik kan de trainer niks verwijten. Hij werkt heel hard en goed, maar hij heeft te weinig punten. Als je weet dat Leekens minder punten haalde dan Peeters op hetzelfde tijdstip vorig jaar, dan is de logica vrij simpel.

Lambrecht en Leekens kennen elkaar al zo lang - en daar wordt al eens smalend over gedaan, maar ik denk wel dat het de realiteit is: ze zijn goed bevriend met elkaar - dat ze aan elkaar, ergens midden in de nacht, uitgelegd kunnen krijgen dat het zo niet meer kan.

"Er is een negatieve sfeer, er zijn misschien spelers die onder de situatie lijden of die ontevreden zijn over de aanpak van Leekens. We kunnen niet weerstaan aan de roep van het volk. Het is tijd voor iets anders, deze ploeg heeft nood aan zuurstof..."

Dan kan er nu een nieuw elan komen, want dat dit elftal beter kan, dat is wel duidelijk natuurlijk.

 

De erfenis van Peter Maes is een probleem

Leekens is de 21e ontslagen trainer in 21 jaar voorzittersschap van Lambrecht. In zekere zin is dat een probleem, maar wat je recentelijk ziet: de erfenis van Peter Maes is ook een probleem.

Na Maes, die lang in Lokeren werkte, zijn er een paar trainers die het geprobeerd hebben en dat schijnt toch een beetje moeilijk te zijn. Dat was bij KV Mechelen ook al zo, dus laten we nog maar eens onderstrepen wat Maes gepresteerd heeft.

Lambrecht redeneert als een zakenman: hij heeft prachtige tijden beleefd met Peter Maes en in een verder verleden met Paul Put. Lambrecht kijkt naar de cijfers en wil goed voetbal zien. Hij redeneert: als we wegglijden in het klassement, moet ik de trainer vervangen. Het is niet moeilijker dan dat.

Ik denk trouwens niet dat je kunt zeggen dat Roger Lambrecht het probleem van Lokeren is. Integendeel natuurlijk. Lambrecht heeft het geld en heeft Lokeren gemaakt tot wat het nu is. Hij wil er overigens al lang vanaf. Dat moet dus stilaan gebeuren, zodat hij van zijn rustige, oude dag kan genieten en Lokeren misschien een nieuw tijdperk kan ingaan.

 

Het is voor Leekens tijd om van het leven te genieten

Wie Leekens moet opvolgen, weet ik niet. Maar ik weet wel één ding: Georges Leekens is 67 intussen. Hij heeft ongeveer alles meegemaakt in een uitstekende carrière, dus zou ik zeggen: het is tijd om van het leven te genieten. Ondanks alles wat hij heeft uitgespookt, onder meer met de nationale ploeg, verdient hij beter dan zich op zijn 67e te laten uitschelden door supporters of twitterende snotneuzen.

Bron © sporza.be