"Het vraagt de pleegkinderen veel tijd om hun plaats te vinden"

22 februari 2016
Het is één jaar geleden dat de zogenaamde 'carnavalsmoord' gepleegd werd. Een jaar na de feiten heeft dochter van het gezin nog steeds geen pleeggezin gevonden, omdat ze naar eigen zeggen 'te oud' is om gewild te zijn.

Op 17 februari 2015 sloeg een man uit Aalst zijn vrouw dood. Gevolg: moeder overleden, vader in de gevangenis en dochter van 9 jaar op straat. Een jaar na de feiten is er nog steeds geen pleeggezin gevonden en dat is volgens haar niet verwonderlijk.

Ze willen mij niet, ik ben te oud

Een kind van 9 heeft inderdaad al een hele bagage, maar dat kan volgens Pleegzorg Vlaanderen geen probleem zijn. Niemand is te oud voor opvang in een pleeggezin. Dat is ook zo volgens pleegmoeder Dominique Meersman.

Dominique is moeder van 10 kinderen: 2 eigen kinderen, 4 adoptie-kinderen en 4 pleegkinderen. Die vier laatste hebben ook bij haar een bagage. Toen de pleegkinderen naar haar kwamen waren ze niet allemaal even jong. De eerste twee waren 1 en 4 jaar, maar de andere waren 7 en 12 jaar. Het hangt erg af van het kind zelf hoe moeilijk het is om hen te ontvangen, maar de ervaringen die Dominique had waren allemaal positief.

De clou? De kinderen graag zien en veel geduld hebben

Het eerste jaar moet iedereen zijn plaats vinden. Het kind weet niet goed hoe het zich moet gedragen in een nieuw gezin en ook voor de rest van het gezin is de nieuwe situatie niet eenvoudig. Pas na verloop van tijd kom je ook te weten waarom ze niet meer in hun eigen gezin kunnen leven. Je moet hen het gevoel geven dat ze welkom zijn en dan gaan ze vanzelf hun verhaal vertellen. Dan kan er wat negativiteit naar boven komen, maar met veel geduld en liefde kon Dominique alles aan.

Het volledige gesprek kan je hieronder herbeluisteren.

Foto © Getty Andreas Rentz