Het warme Noorden

3 januari 2015

Toen Deense missionarissen driehonderd jaar geleden de Groenlanders gingen bekeren, werd de vijfde regel van het Onze Vader al snel: “Geef ons heden onze dagelijkse portie zeehond”. Brood kenden ze er niet. In de ijzige kou kan je geen graan verbouwen. Maar de tijden veranderen en het klimaat ook. De Aarde warmt op. Het poolijs smelt en zie, in Groenland komt er plots overal landbouwgrond te voorschijn. Je kan er tegenwoordig zelfs aardbeien kopen. Van eigen kweek.

Voor veel mensen in het Zuiden is het broeikaseffect een ramp, maar in het Noorden zien ze een zee van mogelijkheden. Rond 2040 zou al het ijs van de Noordpool gesmolten zijn. Een godsgeschenk voor de mijnbouw. Je mag er niet aan denken wat daar nog allemaal onder de grond zit. En binnenkort kan je ook via de Noordpool van Europa naar Azië varen. Hoef je niet meer langs het Suezkanaal. De helft korter en goedkoper. In IJsland worden de Chinese delegaties met open armen ontvangen.

Sabine Lubbe Bakker trok voor Tegenlicht (VPRO) naar ‘Het warme Noorden’ en zag hoe de klimaatopwarming daar voor veel mensen niet snel genoeg kan gaan. Zoals Cruijff al zei: "Hvert ókostur hefur kostur."


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select