"Het was bijzonder confronterend om mijn afscheidsbrief opnieuw te lezen”

26 september 2017
Toen Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) vooraan twintig was, dacht hij er actief aan om uit het leven te stappen. Hij had zelfs een scenario klaar. Onlangs vond hij zijn eigen afscheidsbrief terug, en dat was bijzonder confronterend.

Dacht jij ooit al eens aan zelfdoding?”. Die vraag stelde Hautekiet vandaag aan zijn luisteraars, in het kader van “De Grote Levensvragen”. Er liepen heel wat moedige getuigenissen binnen, en ook Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn reageerde.

“Ik worstelde enorm met mijn homoseksualiteit, mijn studies zaten op een dood spoor, en ik was verliefd op iemand die niet op mij verliefd was” vertelt De Bruyn “Dat allemaal samen maakte de berg bijzonder hoog”.

In die periode deed De Bruyn ook zijn legerdienst. Hij was onderofficier en had dus makkelijk toegang tot wapens en munitie. De Bruyn had zelfs een concreet scenario in zijn gedachten, alleen kwam de daad zelf er niet. “Ondanks het feit dat ik erg vastzat, had ik een sociaal leven, veel vrienden en liefhebbende ouders en familie. Die omgeving heeft me overeind gehouden.” Hij wilde wel leven, maar hij wilde een ander leven.

Vorig jaar ruimde De Bruyn zijn bureau op, en vond zo zijn afscheidsbrief terug. Hij wist zelfs niet meer dat hij die brief ooit geschreven had. Het haalde veel herinneringen boven:

Ik wist niet dat ik zo diep had gezeten. Maar tegelijk stelde ik vast dat wat ooit zo uitzichtloos leek, een aantal jaren later uitgeklaard was.

Vandaag is De Bruyn betrokken bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.be