"Het was maar een slag, het was helemaal niet zo erg"

18 februari 2016
Enkele jaren geleden was zangeres Deborah Ostrega slachtoffer van huiselijk geweld, maar dat besefte ze niet. Tot de politie het haar duidelijk maakte. Nu is ze het gezicht van een campagne tegen huiselijk geweld voor 1712, een hulplijn over geweld en misbruik.

Zangeres Deborah Ostrega was slachtoffer van intrafamiliaal geweld. Maar ze zweeg, omdat ze niet besefte wat ze meemaakte.

Pas toen de politie er aan te pas kwam en zei dat dit een geval van intrafamiliaal en mentaal geweld was, drong het tot haar door dat ze alles minimaliseerde:

"Je minimaliseert alles. Het was maar een slag, het was niet zo erg."

 

Wat kan je doen?

Vandaag is Deborah wél gelukkig. Maar ze begrijpt de situatie waarin veel vrouwen én mannen zitten.

"Veel slachtoffers zijn bang om een nieuw leven te beginnen. Hun partner bedreigt hen. Zolang het slachtoffer er zelf niet uit wil, kan je enkel een hart onder de riem steken." zegt Deborah. 

Het moment waarop je beslist weg te gaan is bij iedereen anders. "Bij mij was het eerste signaal toen hij de babyfoon tegen de muur gooide en zei 'Je gaat thuisblijven, hoer.' Maar zelfs dan heeft het nog lang geduurd voor ik weg ging."

Er zijn een heleboel instellingen die klaarstaan voor slachtoffers, zónder dat je eerst naar de politie moet gaan. "Want dat is een ware calvarietocht" volgens Deborah.

Maar vandaag gaat het dus goed met haar, en is er ook het besef dat een partner die niet jaloers is óók bestaat:

Het bestaat écht wel, liefde en een lieve partner.

 

Bio

Deborah Ostraga was kandidate Miss België, bordjesomdraaister in het Rad van Fortuin en lid van de Mediamadammen op VT4. Ze speelde ook mee in de film de zaak Alzheimer.

Tegenwoordig is ze voltijds zangeres én gezicht van een campagne tegen familiaal geweld voor de hulplijn 1712.

 

Hulp nodig? Vragen?

Dan kan je terecht bij een centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) in je buurt.

Je kan ook bellen naar 1712, een hulplijn voor wie vragen heeft over geweld.

 

Foto © Koen Bauters

Herbeluister hieronder het volledige gesprek in De Bende van Annemie:

Radio 1 Select