"Het was misschien een verplicht nummer voor hem, maar Jan Jambon zat toch maar aan mijn keukentafel"

27 oktober 2019
Angelique Van Ombergen is wetenschappelijk coördinator bij het European Space Agency en vertelde in Touché over de tragische dood van haar nonkel. Ze vond het niet kunnen dat er voor grote noodgevallen maar één noodnummer bestond, 112. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde op haar noodkreet.

In 2016 stierf de nonkel van Angelique Van Ombergen. De man stierf aan hartfalen nadat hij er niet in slaagde om de noodcentrale te bereiken via het nummer 112.

Overbelaste lijn

"Er had die dag een storm gewoed en vele mensen belden ook naar het nummer 112 voor hun ondergelopen kelders en omgewaaide bomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de lijn van de noodcentrale overbelast was en mijn nonkel nooit is binnengeraakt om te melden dat hij dringende hulp nodig had", vertelt Angelique.

Na het tragische overlijden contacteerde Angelique Van Ombergen het kabinet van minister Jan Jambon (toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, nvdr). Ze vond het niet kunnen dat er voor alle soorten noodgevallen maar één noodnummer bestond. "We weten niet of mijn nonkel het gered zou hebben mocht hij wel binnengeraakt zijn in de noodcentrale, maar dat hij niet binnen is geraakt vonden we toch écht niet kunnen."

Nieuw noodnummer

"Zeer onverwacht heeft Jan Jambon daar eigenlijk op gereageerd, is hij bij ons thuis langsgeweest en is er een nieuw noodnummer gelanceerd, het nummer 1722."

Er zijn veel politieke spelletjes, maar dat er een nieuw noodnummer effectief is gekomen, dat vind ik goed en fijn, ook al is mijn nonkel er niet meer. Het neemt het verdriet en het gemis niet weg, maar dat het nummer 1722 er nu is, geeft mij toch een zekere houvast. En ik hoop dat het niemand anders moet overkomen", vervolgt Angelique.

Keukentafel

"Ik weet nog goed dat het een hele warme dag was toen Jan Jambon bij ons thuis langskwam. En waarschijnlijk was dat voor hem een verplicht nummer, maar hij was daar wel!", vertelt Angelique. "Ik zie de invoering van het nieuwe noodnummer niet als een overwinning, maar wij waren met de hele familie heel boos en verdrietig toen mijn nonkel overleed en ik vind het erg fijn dat we nu toch in iets kleins iets positiefs van zijn dood hebben kunnen maken", besluit Angelique Van Ombergen.

 

Beluister hier de volledige uitzending: