"Het weer in de stad? Daar weten we nog weinig over"

5 oktober 2018
Waar waait het volgens u het hardst? In de stad of op het platteland?

Intuïtief zou je denken: het platteland. Daar is veel meer open ruimte. Maar dat klopt niet. Arjan Droste, meteoroloog aan de universiteit van Wageningen, was zelf ook verbaasd toen zijn model aangaf dat het in de stad harder waait. 

“We weten nog weinig over het weer in de stad”, aldus Droste. “Onze weerstations staan allemaal op mooie grasvelden.” We weten natuurlijk wel al dat de temperatuur in de stad verschilt van die op het platteland. “Bekend is het zogenaamde hitte-eiland: gebouwen, auto’s en fabrieken stoten warmte uit, waardoor het in de stad warmer is. Maar het weerbericht richt zich voornamelijk op het platteland. Veel mensen willen gewoon weten wat het weer in hun straat is.”

Versnellen

Daarvoor ging Droste de wind via een computermodel opmeten. "Boven in de atmosfeer waait het harder dan op de grenslaag, dichter bij de grond. Dat komt omdat er hoger in de atmosfeer minder invloed is van het aardopervlak. Wind wil vervolgens altijd naar een hoger liggende luchtlaag: er is een uitwisseling tussen die twee. De wind bij het aardoppervlak wordt versneld, onder invloed van die hogere lagen. En in steden wordt die sneller versneld dan op het platteland. Door die versnelling krijg je een stedelijk windeiland. Dat is trouwens vooral kort na de middag het geval. Dan is het warmer, en zal de lucht nog sneller stijgen."

Herbeluister

Lees ook