"Verminder het aantal teams naar zes renners en maak de ritten korter."

29 juli 2018
Het wielrennen kampt met een imagoprobleem. Na de beschuldigingen aan het adres van Chris Froome en de saaie eerste ritweek van de Ronde van Frankrijk zijn de kijkcijfers niet meer wat ze geweest zijn. Wim Lagae, sporteconoom aan de KULeuven, zoekt een oplossing in De Ochtend. "Verminder het aantal teams naar zes renners en maak de ritten korter."

De kabbelende kijkcijfers zijn volgens Lagae deels het gevolg van het budget – en het overgewicht – van het team van Chris Froome en Geraint Thomas.

“De financiële overmacht van team Sky is al enkele jaren aan de gang”, zegt Wim Lagae. “Hun budget is het dubbele van de concurrerende clubs. Met hun enorme teambudget heeft team Sky als doel: de touroverwinning.”

“Op de andere momenten van het wielerseizoen gaat het er wel spannend aan toe tussen de teams. Maar Sky zet alle middelen in op de Tour de France. Sky is niet dom: de Tour beslaat twee derden van alle economie in het wielrennen. En dat is een van de onevenwichten in de sport.”

Afwijkende test gelekt

De beschuldigingen aan het adres van Chris Froome, die een afwijkende test had met te hoge salbutamolwaarden, zijn een andere reden waarom het wielrennen steeds minder populair wordt. “Froom werd uitgespuwd”, zegt Lagae.

“Het wielrennen heeft heel slecht dat probleem gemanaged. En dat ergert mij mateloos.”

Het wielrennen schiet in eigen voet

“Een volwassen sportsector zou één afwijkende waarde op twintig testen – iets wat voorkomt in 16 procent van de gevallen – in alle discretie verder moeten onderzoeken. Maar in het wielrennen, dat bol staat van allerlei historische machtsstrijden tussen wielerleiders, heeft een van die leiders dat gelekt.”

“En dan wordt de discussie op straat gevoerd. Het wielrennen slaagt erin voortdurend zichzelf te kastijden en in eigen voet te schieten. De gevolgen van de zaak Froome zijn – ook naar sponsoring toe – niet te overzien.”

Oplossing?

De saaie eerste ritweek en de dalende kijkcijfers zijn niet meteen aantrekkelijk voor sponsors. “Anno 2018 zijn de etappes niet meer van deze tijd”, zucht Lagae. “De sportliefhebber van vandaag wil spanning, onvoorspelbaarheid. En is een zapper. Het wielrennen onderschat hoe de wereld veranderd is.”

“Misschien is er een eenvoudig middeltje om dat te verhelpen. Ik stel al jaren voor: verminder het aantal teams naar zes renners. Dan heb je veel minder tactische controles van een sterke leidersploeg. Sky heeft maar liefst 30 renners op zijn loonlijst. Dat is gigantisch.”

Verminder het aantal teams naar zes renners en maak de ritten korter

“Met zes renners per ploeg heb je veel minder voorspelbaarheid, veel meer sensatie, meer spannende sport. En wat mij betreft mogen zeker ook de vlakke ritten een pak korter zijn.”

“Men zal moeten kiezen. Achterstallige kijkcijfers kun je niet blijven negeren”, meent Lagae.

Herbeluister het interview hier vanaf 1u09.