Herbeleef Het Zesde Metaal

22 oktober 2018
Hendrik De Smet
Het eerste album van Het Zesde Metaal verscheen tien jaar geleden. De band bestaat al sinds 2004 en vóór dat album was er al een EP. Een en ander wordt gevierd met een verzamel-cd 'Het Beste Metaal', een niet zo klassieke verzamelaar. Op 22 oktober speelden ze in de Marconi. En hoe!

Bekijk Ploegsteert

Bekijk 'Naar de wuppe'

Bekijk 'Gie den otto en ik'

Bekijk 'Ier bie oes'

Bekijk 'Calais'

Het aparte aan Het Beste Metaal, de verzamelaar van Het Zesde Metaal, is dat hij uit twee delen bestaat. De ene helft bestaat uit de keuze van de band, de andere helft uit de keuze van de fans. Hoe ver beide selecties van elkaar afwijken, zal pas blijken op 9 november, wanneer het album verschijnt.

Tegelijk trekt de band het land rond met zijn Calais-theatertoer, zo genoemd naar het album dat twee jaar geleden verscheen. Tijdens die tour gaan ze niet meteen nieuw werk spelen, maar wel alternatieve versies van bestaande nummers. Meer keyboards en minder gitaren, zo luidt het. Fascinerend.

Op maandag 22 oktober speelde Het Zesde Metaal een Radio 1 Sessie in de Marconistudio op de VRT. Voor één keer mochten we het versleten woord exclusief wel in de mond nemen, niet alleen omdat het de première was, of omdat het album nog niet uit is, maar ook omdat er maar een beperkt aantal plaatsen waren.