"Het zijn altijd An en Tom die trouwen, nooit An en Lotte"

19 februari 2016
Schoolboeken staan vol stereotypen. Dat valt Hanne De Sutter op als ze haar cursussen studeert. De minuut vandaag is voor haar.

Hanne De Sutter zit in het vierde middelbaar humane wetenschappen in de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in Sint-Niklaas. Er viel haar iets op in de schoolboeken: die staan boordevol stereotypen. Ze stuurde er deze tweet over, haar allereerste ooit!

Hoe moeten homo's of lesbiennes zich voelen als hun seksuele geaardheid NOOIT in de schoolboeken voorkomt?@MNMbe #GenerationM

— Hanne Desutter (@hannedesutter) 16 februari 2016

Ze krijgt één minuut om haar pleidooi te houden.

Minder stereotypen in schoolboeken!

Ik zit in de Vlaamse Scholierenkoepel en onlangs zijn we gestart met een project over stereotypen in schoolboeken. Dit project kwam tot stand dankzij Astrid Luypaert. Net als zij vind ik dat er veel te veel stereotypen worden gebruikt in schoolboeken. Stereotypen gaan van seksuele geaardheid tot eetgewoontes. En dat valt ons, als scholieren, toch echt wel op! 

Ooit al de snelheid van een rolstoelsprinter moeten berekenen? Ik alleszins niet!

Hetzelfde geldt voor holebi's. Ik zie nooit in mijn boek dat Ann en Lotte trouwen. Nee, het zullen eerder Ann en Tom zijn. Schoolboeken zijn voor ons een soort van voorbeeld van de maatschappij en als deze mensen nooit in onze schoolboeken voorkomen gaan wij hen ook als anders beschouwen.

Het frustreert mij enorm dat wij hen anders gaan bekijken, terwijl het ook maar gewoon mensen zijn zoals jij en ik! Dus weg met die stereotypen!

Foto © Getty Jörg Koch