"Het zijn niet de kinderen met speciale behoeften die defect zijn, maar de brillen waar we door kijken"

23 december 2017
Elke zaterdag vraagt De Ochtend iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze week schrijft Yasmien Naciri, ondernemer en opiniemaker voor De Morgen, een brief aan Amy Wright, moeder van twee kinderen met het syndroom van Down.

Liefste Amy Wright,

Deze week werd je door CNN verkozen tot Hero of the Year. Die award heb je uiteraard niet zomaar gekregen. Duizenden hebben op je gestemd, omdat ze in je boodschap geloven en je engagement toejuichen. Je bent een geweldige moeder, activiste en ondernemer met het hart op de juiste plaats. Op een of andere manier vond je de kracht om deze drie eigenschappen te combineren. Zo richtte je Bitty & Beau's op. Een koffiebar genoemd naar twee van je prachtige kinderen die geboren zijn met het syndroom van Down.

In tegenstelling tot de meeste ouders heb jij, als moeder van Bitty en Beau, je omgeving meermaals moeten overtuigen van het feit dat kinderen met het syndroom van Down niet defect zijn. Je werd geconfronteerd met het superioriteitsgevoel van mensen die neerkijken op mensen die anders zijn. Maar je liet je niet doen en was vastberaden om je positieve boodschap te verspreiden. Vanaf de geboorte van je kinderen werd je dus niet alleen moeder, maar ook advocate van alle andere kinderen met speciale behoeften. Je was het beu dat je mensen moest overtuigen van iets waar jij al langer van overtuigd bent. Dat mensen met het Downsyndroom ook de capaciteiten hebben om voor zichzelf én voor anderen te zorgen. Vanuit dat idee nam je twee jaar geleden de beslissing om een koffiebar uit de grond te stampen.

Ondertussen zorg je voor de tewerkstelling van meer dan 40 werknemers die allemaal hun eigen verhaal hebben en in jouw koffiebar een nieuw hoofdstuk beginnen. Door het runnen van je koffiebar geef je je werknemers het gevoel dat ze niet minderwaardig zijn. Je geeft ze het gevoel dat ze ook deel uitmaken van de samenleving en een bijdrage kunnen leveren. Je geeft je werknemers het gevoel dat ook zij een koffiebar kunnen runnen zoals alle andere mensen uit de stad.

Als ik terugkijk naar de reportage over Bitty & Beau's, dan zie ik geen mensen met het Downsyndroom, maar mensen die oprecht gelukkig zijn en hun job met passie uitoefenen. Het zijn niet de kinderen met speciale behoeften die defect zijn, maar de brillen waar we door kijken. Zoals je ook prachtig verwoordde: "I would not change you for the world, but I will change the world for you". Die wereld ben jij al aan het veranderen.

Voor mij ben jij het ultieme bewijs dat je geen held kan zijn voor slechts één dag, één week, één maand of één jaar. Een held zijn, is een fulltime bezigheid. Een held herken je aan de manier waarop hij door het leven gaat. Je passie, je denkwijze en je gedrevenheid zijn daar voorbeelden van.

Het is jouw inzet en impact op het leven van anderen dat van jou een fulltime held maakt. Mijn held.

Liefste Amy Wright, ik bewonder je.

Liefs,
Yasmien Naciri

Herbeluister het fragment hier vanaf minuut 22.

Radio 1 Select