"Is het zo moeilijk om je empathisch op te stellen voor mensen die het moeilijk hebben?"

2 november 2015
Theater- en televisiemaker Dominique Van Malder vindt dat we allemaal moeten nadenken over wat we zelf als individu kunnen doen voor vluchtelingen. "Het moet toch lukken om als gemeenschap te zeggen: we gaan het proberen, om de mensen hier voorlopig op te vangen."

Samen met collega-acteur en vriend Joris Hessels maakte Dominique Van Malder het zéér gesmaakte Radio Gaga (Canvas).

De actualiteit kwam in Radio Gaga binnen door de uitzending vanuit een opvangcentrum voor asielzoekers. Hij werd erg geraakt door alle bewoners, zeker ook door het verhaal van Omar, een Afghaanse vluchteling.

Bekijk hier een stukje van het interview met Omar in Radio Gaga:

 

Als je ziet en hoort dat heel veel mensen heel zuur reageren op de komst van enkele asielzoekers, dank denk ik: is het zo moeilijk om ons éven empathisch op te stellen voor mensen die het heel erg moeilijk hebben in het leven?

Dominique denkt dat je meer begrip kan hebben voor de vluchtelingen als je hun verhaal hoort: "Als je tijd neemt om naar die verhalen te luisteren, wordt een mens daar heel stil en nederig van."

Je ziet de wanhoop in hun ogen.

"Mensen verkopen hun huizen om tot hier te geraken. En hier horen ze dan dat ze een badge moeten dragen. Ik vond dat weerzinwekkend."

Dominique beseft dat het niet gemakkelijk is, maar hij vindt dat we empathie moeten tonen. "Ja, dat kost misschien een paar eurootjes van dat zuurverdiende loon, maar ik geef ze graag af."

Herbeluister het volledige interview met Dominique, de audio vind je hieronder!