“Het zou fijn zijn als België plannen met mij heeft”

17 februari 2019
Wim Vanlessen bouwde ondanks een soms moeilijk begin een fantastische carrière uit als balletdanser. Maar wat na zijn afscheid? "Ik sta ingeschreven bij de VDAB, en ben nu officieel werkzoekende. Dat is hard.”

Vanlessen was op zijn achttiende lang out met een zware blessure. En voelde zich ook geremd door zijn homoseksuele geaardheid. “Mijn directeur in de balletschool zei dat hij echte mannen op het toneel wou zien”, vertelt hij in Touché. “En omdat ik ambitieus was, wou ik niet toegeven aan mijn homoseksualiteit.”

“Pas toen mijn toenmalige coach me zei dat ik mezelf moest aanvaarden, omdat zich dat anders fysiek zou wreken, outte ik me. En zie, met één vingerknip verbeterden zowel mijn fysieke prestaties als mijn privéleven. Ik ben die man nog altijd dankbaar.”

Topsport

Wim duwde zijn lichaam tot het uiterste, want ballet is topsport. Maar na 25 jaar als balletdanser komt zijn carrière nu ten einde. Voelt hij zich ook behandeld als een topsporter?

“Artistiek kreeg ik een prachtig afscheid. Maar we hebben nog een weg af te leggen als het gaat over de verloning van dansers. Ik kreeg een bediendeloon. Als voetballer was ik al lang binnen.”

“Je wordt balletdanser uit passie, en niet voor het geld. Maar als je bij Ballet Vlaanderen professioneel aan ballet mag doen, behoor je al tot de allerbesten.” Daar mag volgens Vanlessen ook wat tegenover staan.

Ik droom ervan om in de balletwereld te blijven

“Nu moet ik dus een echte job gaan zoeken, om centen te verdienen”, knipoogt Vanlessen. “Na het afscheid volgde de ontnuchtering. Ik sta ingeschreven bij de VDAB, en ben nu officieel werkzoekende. Dat is hard.” Sportpsycholoog Jef Brouwers begeleidt hem bij dat proces. “Hij stond erop dat ik hem zou betrekken bij mijn toekomstplannen.”

Hoe ziet hij zelf zijn toekomst? “Ik droom ervan om in de balletwereld te blijven. Een eigen gezelschap runnen zou fijn zijn, maar ook een leidinggevende functie uitoefenen bij een balletgezelschap is een droom. Ik wil dat tijd geven.”

Vanlessen wil ook artistiek bezig blijven. Een samenwerking met fotograaf Stephan Vanfleteren staat alvast op stapel, en hij zou ook graag iets doen met stadsgenoot en modeontwerper Raf Simons.

Zullen we hem in België kunnen houden? “Dat ligt aan België. Het zou fijn zijn als België ook plannen met mij heeft.”

Lijst van artikels