Nathalie Basteyns: "Betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers"

30 mei 2016
Wat zou jij veranderen als je het één dag voor het zeggen had? Radio 1 legde de vraag ook voor aan film- en televisieregisseur Nathalie Basteyns.

Betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers

Mijn idee voor morgen is een betere bestrating en, in het algemeen, een betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers. Toen ik drie jaar geleden nog kon stappen, had ik nog nooit stil gestaan bij deze problematiek. Ik had niet door dat mensen in een rolstoel zo moeilijk konden functioneren in de dagdagelijkse infrastructuur in België. Een simpel trottoir vormt voor iemand in een rolstoel een enorme uitdaging, want je geraakt er gewoon niet op.

Er zijn zoveel rolstoelgebruikers in Vlaanderen, maar je ziet er zelden één op straat.

Als regisseuse hou ik van film, maar naar de bioscoop kan ik niet; er zijn te veel trappen. In veel toiletten kan ik met mijn rolstoel gewoon niet binnen, omdat de deur niet breed genoeg is. Als ik op restaurant wil gaan, moet ik op voorhand eerst nagaan wat hun sanitaire voorzieningen zijn. Is het toilet, zoals in veel zaken, boven of beneden? Dan kan ik er niet gaan eten.

Een rolstoel brengt beperkingen met zich mee, maar die mogen niet verstikkend werken.

Daarom pleit ik voor een betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers in België, zodat ook deze mensen een zo makkelijk mogelijk leven kunnen leiden.