Hevige brand in het overvolle vluchtelingenkamp Moria op Lesbos: duizenden mensen geëvacueerd

9 september 2020
© Manolis Lagoutaris (AFP)
Er woedt een hevige brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Het overvolle kamp zou volledig verwoest zijn. De meer dan 12.000 vluchtelingen en asielzoekers zijn gevlucht om zichzelf in veiligheid te brengen of werden geëvacueerd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat bewoners zelf verschillende branden hebben gesticht. Het kamp was al in quarantaine geplaatst door een recente uitbraak van het coronavirus.

Op videobeelden van de brand is te zien hoe grote delen van het kamp in lichterlaaie staan. Tenten zijn in vlammen opgegaan en ook wooncontainers staan in brand. Er zijn voorlopig geen berichten van doden of gewonden.

(lees verder onder de tweet)

"Het vuur heeft zich binnen en buiten het kamp versrpeid en heeft het kamp verwoest. Meer dan 12.000 vluchtelingen en migranten worden bewaakt door de politie op een autosnelweg," zegt Stratos Kytelis, de burgemeester van het stadje Mylinene op het eiland Lesbos op radiozender Skai. "Het is een zeer moeilijke situatie, omdat er onder hen ook mensen zullen zijn die positief zijn [en besmet zijn met het coronavirus]."

Vorige week werd voor het eerst een besmetting met het coronavirus vastgesteld in Moria. Sindsdien moeten de bewoners in quarantaine en wordt er massaal getest. Zo'n 35 mensen testten intussen positief.

De brand brak vannacht uit. De oorzaak en de totale omvang van de brand zijn nog niet duidelijk, zeggen brandweer en politie aan persagentschap AP. Ze bevestigen niet wat sommige lokale media beweren: dat het vuur bewust werd aangestoken uit protest tegen de lockdownmaatregelen in het kamp.

Maar de brandweermannen zeggen wel dat er "wat tegenstand" was van sommige bewoners van het kamp.

Erbarmelijke omstandigheden

Het Moria kamp op het Griekse eiland Lesbos was in 2015-2016 een van de belangrijkste kruispunten voor illegale migratie van vluchtelingen uit Syrië en Irak die via Turkije Europa probeerden te bereiken. Griekenland richtte kampen op op Lesbos en vier andere eilanden met financiële hulp van de Europese Unie.

Het kamp is notoir overbevolkt: er zitten bijna 13.000 mensen, vier keer meer dan de officiële capaciteit van het kamp. De leefomstandigheden voor de migranten zijn erbarmelijk. Velen moeten er jaren wachten voor er duidelijkheid komt over hun asielaanvraag.

Updates lees je op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Caroline Willemen (Artsen Zonder Grenzen) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'