"Hier en nu is het ok, en dat is alles wat telt"

16 november 2020
Eddy Van Calster verloor zijn vrouw Fabienne bij de aanslag op Zaventem op 22 maart 2016. Sindsdien mijdt hij het nieuws, want al te vaak rijt het de oude wonden opnieuw open: “Ik wil niets weten van mogelijke nieuwe terroristische acties, want het helpt me niet vooruit.”

“Ik mijd alle nieuws”, vertelde Eddy Van Calster in 'De Wereld van Sofie'. “Ik heb geen idee van hoe actief het terrorisme nog is in wereld vandaag. Soms pik ik toevallig iets op als ik bij iemand ben, maar dat is heel zelden.”

“Mijn vermijdingsgedrag is heel logisch na wat ik heb meegemaakt en het trauma dat ik eraan overhield. In het begin minimaliseerde ik het, maar gaandeweg heb ik beseft dat elk contact met het donkere in de wereld mij niet vooruit helpt. Ik ben gaan verkeren in een innerlijke wereld die me veel meer brengt dan wat gebonden is aan wat ik soms ‘de hel op aarde’ noem. Ik was met mijn vrouw Fabienne ook al bezig aan de zoektocht naar een hoger bewustzijn, en ik ben dat verder gaan uitdiepen.

Geen geïsoleerd gebeuren

“Ik heb van in het begin gezegd dat de terroristische aanslagen in Zaventem en Maalbeek geen geïsoleerd gebeuren waren. Er loopt zoveel mis, op verschillende vlakken in onze maatschappij. Als we willen dat het terrorisme ophoudt, moeten we beginnen bij onszelf."

"Want ook bij ons zijn alle spanningen die aan de basis liggen van terrorisme, aanwezig: haat, angst, ambitie, competitie, jaloezie,... We kunnen niet verwachten van terroristen dat zij er iets aan doen, als we zélf niet het goede voorbeeld geven. Mijn boodschap is dus: kijk naar jezelf en probeer alle aanwezige spanningen uit te zuiveren. Wat dan overblijft is liefde, en die is heel besmettelijk. Dat is voor mij de kern om terrorisme aan te pakken.”

Hier en nu is het ok

“Als je me vraagt hoe het met me gaat, dan is mijn antwoord: 'Hier en nu is het ok.' En dat is alles wat telt. Als je me vraagt hoe het gaat met de persoon die ik was vóór de aanslag - een ego met succes, met een goed inkomen, een goed gezin, een fantastische vrouw - met die persoon gaat het verschrikkelijk slecht. Die wilde elke dag een eind aan zijn leven aan te maken.”

“Maar geen enkel slachtoffer van terrorisme zal je vertellen dat het leven geweldig is. En er is nog zoveel ander leed in de wereld. Iedereen heeft zijn probleem, en voor mij is de enige oplossing om daar voorbij te kijken. Te zien dat er iets leeft in elk van ons, en dat is liefde.”

“Ik heb totaal geen idee van hoe de toekomst eruit ziet. Ik leef van dag tot dag en ik verspreid wat ik voel. Ik hoop om de kracht te vinden om mijn visie te delen, als een soort nalatenschap van Fabienne, een soort voortzetting van haar liefde.”

Lees ook: