Hij leerde zijn volk koppensnellen

13 oktober 2017

Grace Winter, medewerker van Cinematek in Brussel, heeft ,samen met Luc Plantier, een fascinerende documentaire gemaakt over de Marquis de Wavrin.

Voluit heet hij Robert Frédéric Jean Marie Joseph Ghislain de Wavrin de Villers-au-Tertre. Een West-Vlaamse aristocraat die eind 19de - begin 20 ste eeuw, om een gevangenisstraf van een jaar te ontlopen – hij had een jongentje uit de buurt die op zijn landgoed noten kwam rapen met een schot hagel doorzeefd en aan zijn lot overgelaten - naar Zuid-Amerika vluchtte en daar de meest onherbergzame gebieden ging verkennen.

Hij fotografeerde er als een van de eerste Europeanen indianenstammen waarvan men hier niet wist dat ze bestonden en legde hun levensstijl vast op pellicule. Een soort van aristocratisch eenmans National Geographic avant-la-lettre, zeg maar. Met een strafblad.

Het resultaat waren kartonnen dozen vol filmspoelen van ondertussen bijna honderd jaar oud die jarenlang in de kelders van Cinematek stof lagen te vergaren. Tot Grace Winter op een dag besloot ze allemaal toch eens te bekijken.

Ze wist niet wat ze zag.