"Hij overleefde een bijna-verdrinking, een val van negen meter, een huizenbrand, auto-ongelukken en beroertes"

24 maart 2019
Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van een nieuwe vuistdikke biografie over Winston Churchill, de Britse premier tijdens de tweede Wereldoorlog. ‘Winston Churchill, de biografie’, telt meer dan 1000 bladzijden, maar dat hield vrt-journalist Flip Feyten niet tegen.

“We kennen Churchill vooral als premier van het VK tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toen was hij al 65, en had hij al een compleet leven achter de rug”, vertelt Feyten. “Hij vocht zelf als militair mee in vijf oorlogen, had negen ministerposten en schreef verschillende boeken. Ook in zijn persoonlijk leven maakte hij van alles mee.”

Hij speelde als kind al met soldaatjes

Op tien mei 1940 werd Churchill premier van Engeland. “Churchill voelde dat aan als zijn lotsbestemming. En als je die biografie leest, is zijn leven inderdaad één lange voorbereiding daarop. Hij paste perfect in de vacature voor oorlogspremier. Hij had het profiel om voorop te lopen in de strijd tegen Hitler.”

Fanatici

Churchill had al vroeg door hoe gevaarlijk Hitler was. “Hij had meegevochten in oorlogen in India en Soedan. Daar stond hij tegenover religieuze fanatici. Hij herkende dat meteen in Hitler. Zijn collega-ministers hadden dat niet door. In WO I waren nog bijna een miljoen Britten gesneuveld. Ze probeerden Churchill weg te zetten als een oorlogsstoker. Maar hij kreeg uiteindelijk wel gelijk.”
Zelf was Churchill wel verzot op oorlogen en militairen. Feyten: “Hij speelde als kind al met soldaatjes.”

In totaal was Churchill 64 jaar parlementariër. “Hij had de gave van het woord en zijn speeches waren wereldberoemd. Maar toch verdraaide hij nooit de waarheid. Zijn geestigheid was ook beroemd.”

Een durfal, of ‘maverick’, was Churchill ook nog eens. “Hij is tientallen keren aan de dood ontsnapt. In gevechten. Maar hij overleefde een bijna-verdrinking, een val van negen meter, een huizenbrand, auto-ongelukken en beroertes. Ooit werd hij ook bijna overreden in New York. Hij werd negentig jaar. En als je hem vroeg wat het geheim van een lang leven was, dan antwoordde hij: ‘no sports!’.”’

Toch maakte hij ook militaire fouten. En was hij verantwoordelijk voor vele doden. Zijn gezelschap was ook naar het schijnt uitputtend. Zijn vrouw moest af en toe vakantie van hem nemen.

Herbeluister Flip Feyten over Churchill