"Hij wilde mensenlevens redden, door zijn eigen leven op te geven"

9 december 2015
Sandy Blanckaert (vrouw van Luk Alloo en dochter van Will Tura) las gisteren de open brief van 65 professoren en psychiaters. In die brief vragen ze euthanasie als basis van psychisch lijden uit de wet te schrappen. Sandy wil er een verhaal over kwijt. Om een bijzonder iemand te eren: Henri.

Sandy wil het niet zozeer hebben over psychisch lijden, maar wel over euthanasie.

Vorig jaar heeft een goede vriend van Sandy's broer immers euthanasie gepleegd, omdat hij een heel agressieve vorm van ALS had. "Henri was 63, en had nog acht maanden te leven", vertelt Sandy.

En toch besloot hij om zo snel mogelijk euthanasie te plegen, en wel om een heel nobele reden: "Hij wist dat hij steeds meer zou aftakelen, en een aantal organen dan misschien niet meer bruikbaar zouden zijn."

Hij wilde mensenlevens redden, door zijn eigen leven sneller op te geven.

 

Daarom wilde hij zo snel mogelijk euthanasie plegen. Uiteindelijk heeft hij dat kunnen doen, maar hij vond dat het allemaal veel te lang duurde. Op zijn sterfbed zei hij tegen Sandy's broer:

"Zeg tegen je schoonbroer (Luk Alloo) dat er iets moet gebeuren aan de euthanasiewetten. Het moet veel sneller kunnen gaan."

En daarom vertelt Sandy dit verhaal, ter ere van Henri.

"Hij was een heel nobel persoon.", besluit ze.