Hilde Crevits: "Jongeren voelen zich digitaal minder vaardig"

22 oktober 2018
© Radio 1
Het klaslokaal is meer en meer digitaal: Vlaamse scholen hebben nu bijna allemaal digitale hulpmiddelen in de klas. Dat blijkt uit onderzoek dat de KU Leuven en UGent elke 5 jaar doen. Toch zijn er nog aandachtspunten, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Het aantal laptops, desktops, tablets, chromebooks en digitale schoolborden in basis- en secundaire scholen is er de voorbije 5 jaar op vooruitgegaan. Alle scholen hebben ook draadloos internet en leraren gebruiken vaker dan vroeger laptops en tablets in de klas. 

Een gemiddelde Vlaamse school uit het lager onderwijs heeft 1 pc, laptop, tablet of Chromebook per 4 leerlingen. In het secundair onderwijs is er 1 per 2 leerlingen beschikbaar.

Het computerpark in het onderwijs is wel aan veroudering onderhevig. Zo is in het lager onderwijs meer dan de helft van de desktops en laptops ouder dan 4 jaar. In het secundair onderwijs gaat het om ongeveer 30%.

Opvallend is de grote doorbraak van digitale schoolborden. In het lager onderwijs hebben de meeste scholen (93%) digiborden, 10 jaar geleden ging dat slechts over 8%. Ook in het secundair onderwijs valt de toename op. Van 29% in 2008 naar bijna 80% vorig schooljaar.

Minister Crevits: "Jongeren voelen zich digitaal minder vaardig"

Toch zijn er nog aandachtspunten, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Jongeren voelen zich digitaal iets minder vaardig. Het is dus echt heel belangrijk dat we volgend jaar in het eerste jaar van het secundair kunnen starten met nieuwe eindtermen. Daar is veel meer aandacht voor digitale vaardigheden. Elke jongere -ook al heeft die thuis bijvoorbeeld geen computer- zal dan op school die digitale vaardigheden opdoen."

In veel scholen ontbreekt er volgens de minister ook nog te vaak een ICT-beleidsplan rond het gebruik van databeheer, social media of privacy.

Beluister het gesprek met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'