Hilde Crevits: "Nu drastische maatregelen om hopelijk tegen Kerstmis opnieuw te versoepelen"

17 oktober 2020
Cafés en restaurants moeten een maand de deuren sluiten. Het is maar een van de maatregelen die de federale overheid treft om het coronavirus de baas te kunnen. Een enorme opdoffer voor alle horeca-uitbaters, al beloofde de overheid een enorm pakket aan steunmaatregelen. In 'De Ochtend' bellen we erover met Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V).

"Ik begrijp de reacties van horeca-uitbaters", zegt Crevits. "We hebben lang gediscussieerd over het sluiten van de restaurants, want ze hebben zoveel moeite gedaan om opnieuw open te kunnen gaan en ze zijn niet de oorzaak van het stijgend aantal besmettingen. We weten niet precies waar mensen besmettingen oplopen.

De maatregelen zijn nu zo streng, zodat we hopelijk tegen Kerstmis terug kunnen versoepelen

Geen koffie na het winkelen

"Wat we nu doen is heel drastisch, daarom is er lang over gediscussieerd", gaat Crevits verder. "Ik besef als minister van Economie hoe zwaar dit inhakt op onze restaurant- en caféhouders. De komende periode zullen mensen na het winkelen geen kopje koffie kunnen drinken, maar het wordt gedaan om de stijgende curve opnieuw af te vlakken."

Maar de overheid beloofde gisteren dat er tegenover de verplichte sluiting ook een pak steunmaatregelen staan: "We gaan alles op alles zetten om cafés en restaurants te laten overleven en hen door die moeilijke periode te halen", belooft Crevits. 

Steun op maat van omzet

Zo zal onder meer federaal het overbruggingsrecht versterkt worden (verdubbeld, nvdr) en in Vlaanderen is beslist om tussen te komen in de vaste kosten van bedrijven. Anders dan het forfaitaire bedrag dat ondernemers vorig jaar konden aanvragen, zullen getroffenen nu tien procent van hun omzet die ze hadden tussen 1 oktober en 15 november 2019 kunnen vragen als vergoeding voor hun vaste kosten.

"Een klein café of een groot restaurant, die kan je niet gelijk behandelen met zo'n forfaitair bedrag. Vandaar dat we nu een vergoeding a rato van de omzet willen geven", zegt Crevits. Ze besluit dat deze regeling, samen met de federale maatregelen, voor een stevige duw in de rug van alle getroffen ondernemers zou moeten zijn.

Als je door zo'n maatregel terug zuurstof kunt geven, dan moeten we dat samen proberen overleven

Crevits benadrukt nog even dat ze de getroffen maatregel "triest, maar noodzakelijk" vindt. "De maatregel gooit ook geen steen naar cafés en restaurants, maar het zorgt ervoor dat we onze sociale contacten enorm beperken. Maar als je door zo'n maatregel terug zuurstof kunt geven, dan moeten we dat samen proberen overleven.

Lees meer: