Hilde Crevits over de bezoeksmaatregel in de woonzorgcentra: "Het momentum was fout"

20 april 2020
© Dirk Waem (Belga)
Het was vorige week hét pijnpunt: op woensdag werd er door de veiligheidsraad beslist dat er opnieuw (beperkt) bezoek mocht komen in de woonzorgcentra, op donderdag werd de maatregel door Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) teruggeroepen, nadat de woonzorgcentra zelf op hun achterste poten waren gaan staan. De vraag blijft: wat is daar toch misgelopen?

"Ik was zelf bij het parlementair debat op woensdag en heel veel mensen vroegen daar aandacht voor de positie van eenzaamheid" verklaart Hilde Crevits in 'De Ochtend'. "Je krijgt de schrijnende verhalen uit onze rusthuizen waar hoogbejaarde mensen opfleuren door het bezoekje van hun kinderen. De maatregel om bezoek toe te laten in woonzorgcentra, is vanuit een zeer goede intentie genomen, maar iedereen is geschrokken door de onmiddellijke ingang daarvan", zegt ze. "Uiteraard waren daar gesprekken over geweest, over het feit dat het mogelijk moest zijn. Maar het momentum was fout."

Het momentum was fout.

Ook de kritiek op collega-minister van Welzijn Wouter Beke zwelt aan. Onterecht, volgens Crevits. "Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke heeft heel krachtig gereageerd, samen met de woonzorgcentra, om te zorgen dat bezoek in woonzorgcentra op dit ogenblik niet kan. Hij zit elke dag aan tafel met de sector en de taskforce om te kijken wat mogelijk is."

Op de vraag of Beke de situatie niet heel lang onderschat heeft, zegt Crevits: "De bevoegdheden zijn erg versnipperd. Als men zegt dat men een tekort heeft aan mondmaskers (in Vlaamse woonzorgcentra bijvoorbeeld), dan was daar federaal een contactpunt voor. We moeten nu vooral de krachten bundelen."

We moeten nu vooral de krachten bundelen.

Beluister het integrale gesprek met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Het fragment over de woonzorgcentra hoor je op 7'58"

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: