Hilde Crevits over stereotypen in handboeken: "Enorme stappen gezet, maar er is nog wat werk aan de winkel"

30 november 2017
De uitgeverijen van schoolboeken letten er al enkele jaren op dat ze niet stereotiep omgaan met mannen en vrouwen. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een reactie op de "Pano"-uitzending van gisteren. "Maar er is wel nog wat werk aan de winkel. De nieuwe eindtermen bieden een geschikt moment."

"Pano" bracht gisterenavond een reportage over genderstereotypen bij kinderen. Daaruit bleek dat erg jonge kinderen al behoorlijk in hokjes denken als het gaat om mannen en vrouwen. Ze krijgen het er dan ook met de paplepel in: speelgoed, kleren, maar ook schoolboeken: het is overal in te zien.

"De uitgevers hebben in 2011 al een charter ondertekend waarin ze beloven minder stereotyp te werk te gaan", zegt minister Crevits in "De Ochtend". "Zo merk je dat er in de teksten al heel wat beterschap is. Zo wordt er ook gepraat over een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen. Maar als je kijkt naar de foto's, dan merk je wel dat die vaak nog stereotyp zijn."

"Maar als je een handboek van twintig jaar geleden vergelijkt met nu, dan merk je dat er al heel wat is veranderd. Maar er is zeker nog wat werk aan de winkel. We hebben nu een akkoord over de nieuwe eindtermen. Dat is meteen ook een geschikt moment om er nog een stapje beterschap in te brengen. Want na de eindtermen komt er een nieuw leerplan en dus moeten er ook nieuwe handboeken komen. We kunnen met de sector bespreken om nog wat minder stereotyp te gaan werken."

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview:

Lees ook:

Radio 1 Select