Hilde Crevits wil Vlaams charter zodat studentendopen niet meer uit de hand lopen

12 december 2018
© Radio 1
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil een algemeen Vlaams doopcharter opstellen, met daarin een aantal regels die moeten worden nageleefd bij alle studentendopen. Dat heeft ze gezegd in 'De Ochtend'.

"Ik denk dat dit een momentum is om de excessen tijdens het dopen de wereld uit te helpen", zegt Crevits. Vandaag overlegt de minister met de hogescholen, universiteiten, studentenverenigingen en studentenclubs. Ze wil aan hen het ontwerp van het Vlaams doopcharter voorleggen. "Je fysieke integriteit laten aantasten, ik weet niet wat daar stoer aan is"

(Lees verder onder de video)

Met het opstellen van een algemeen overkoepelend charter hoopt Crevits dat ook de studentenclubs - die vaak regionaal zijn georganiseerd maar meestal niet zijn aangesloten bij een universiteit of hogeschool, zoals Reuzegom - sneller bereid zullen zijn om een aantal basisregels tijdens het dopen na te leven.

"Ik heb al mails gekregen van studentenclubs die vragen om een charter te ondertekenen", vertelt Crevits. "Onderschat de emoties niet die nu los gekomen zijn. Ik stel vast dat er veel positief engagement is en ik hoop dan ook dat we het snel eens worden over de tekst.

Het Vlaams doopcharter zou ook een lokale vertaling kunnen krijgen. Universiteiten en hogescholen zouden er hun eigen tuchtreglement aan kunnen koppelen.

Bekijk het integrale gesprek:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: