De man van Hilde heeft ADHD: "Er is zoveel begrip en dan stopt het ineens"

16 december 2016
Kinderen met ADHD worden sneller gediagnosticeerd en begeleid, maar bij volwassenen wordt sneller verwacht dat ze het op hun eentje aankunnen. Daarom lanceert Zit Stil een campagne om volwassenen met ADHD onder de aandacht te brengen. Hilde Van Roey is getrouwd met een ADHD'er. "Het dagelijks leven loopt wat vaker mis en vraagt meer afspraken dan gewone koppels.”

Hilde Van Roey en haar man zijn al 27 jaar samen en hebben drie dochters. “Ik wist dat hij ADHD had, maar je weet nooit op voorhand wat het geeft wanneer je gaat samenwonen”. Nietsvermoedend werd ze de wereld van haar man ingesleurd.

Haar man is leraar en zelfstandig in bijberoep. Niet gemakkelijk voor iemand met ADHD, het vraagt immers veel planning en organisatie. Na lange dagen komt hij meestal moe en verslagen thuis.“Op die momenten is hij moe-geprobeerd. Moe van het voldoen aan de verwachtingen van thuis, zijn werk en zijn omgeving. Zijn hoofd zit vol.” Ergens op tijd komen, zich aan afspraken houden, zijn dochters oppikken of de vuilnis buiten plaatsen: dat gaat moeilijk omdat hij snel afgeleid is. "Het is niet van 'niet willen', het is van 'niet kunnen."

Zijn hoofd zit vol

Om die problemen op te vangen, hebben ze beslist de taken te verdelen: hij gaat werken, zij zorgt voor de kinderen. "Het dagelijks leven loopt wat vaker mis en vraagt meer afspraken dan gewone koppels."

Hilde merkt op dat de buitenwereld soms niet even begripvol reageert. “Er wordt van alle volwassenen verwacht dat ze zichzelf structuur en discipline kunnen opleggen. Vrienden en familie kennen onze situatie maar ik voel vaak dat ze zich aan hem ergeren. Er is zoveel begrip en dan stopt het ineens.”