Hilde Sabbe: "Zodra je je leeftijd zegt, deinst iedereen achteruit"

6 september 2016
Veel jobs op de tocht bij AXA. Journalist Hilde Sabbe wenst de personeelsleden allemaal veel succes bij hun zoektocht naar een nieuwe job. Maar ze vreest dat het hen niet zal lukken. Sabbe spreekt namelijk uit ervaring.

Bij verzekeraar AXA verdwijnen de komende twee jaar 650 banen. Om naakte ontslagen te vermijden werd het statuut van bedrijf in herstructurering aangevraagd. Dat betekent dat de leeftijd voor brugpensioen kan worden verlaagd tot 55 jaar. Hautekiet ging er dieper op in met de luisteraars, en ook Hilde Sabbe reageerde.

Op haar 58ste werd Hilde Sabbe ontslagen bij Het Laatste Nieuws. “Reorganisatie was de officiële uitleg, maar ik veronderstel dat mijn leeftijd een rol gespeeld heeft”. Was ze dan een dure vogel? “Niet duurder dan andere mensen” zegt ze “en je hebt natuurlijk je ervaring”.

Waar ze zich vooral in opjaagt, is de dubbele moraal en hypocrisie die er rond langer werken heerst:

Aan de ene kant zegt de politiek wel dat langer werken een economische noodzaak is. Aan de andere kant zijn er massa’s bedrijven die oudere werknemers zomaar op straat zetten.

“Ik was heel graag en met heel veel plezier tot mijn 65ste blijven werken” zegt Sabbe. Maar voorlopig lijkt dat niet te lukken. “Zeg maar eens tegen mensen dat je op zoek bent naar een baan, en bijna 60 bent”.

Je kan wel allemaal staan roepen dat oudere mensen aan het werk moeten blijven. Maar zodra je je leeftijd zegt, deinst iedereen achteruit.

Radio 1 Select