Hilde Van Mieghem leest voor: 'Een hongerkunstenaar'

10 april 2020
Zandman neemt je opnieuw een hele week mee naar onze virale vertelsessies. Omdat er niets fijner is dan de dag toe te dekken met een mooi verhaal. We vroegen aan topactrices en topacteurs om hun favoriete kortverhaal te kiezen en het aan ons voor te lezen.

Actrice Hilde Van Mieghem brengt voor ons 'Een hongerkunstenaar' van de Duitstalige, immer bekende schrijver Franz Kafka (1883-1924). Kafka wordt gezien als één van de belangrijkste auteurs uit de twintigste eeuw. 

'Een hongerkunstenaar' (1922) gaat over een man die zijn leven gewijd heeft aan de kunst van het verhongeren. Na veertig dagen dwingt zijn impressario hem telkens op te houden, maar uiteindelijk gaat hij zijn eigen weg als blijkt dat niemand nog geïnteresseerd is in zijn kunst. Langzaam aan kwijnt hij weg in een kooi met stro naast het circus.

Dit kortverhaal is één van de meest indrukwekkende verhalen van Kafka en berust ook op een historisch gegeven, want dat show-vasten was tot aan de Eerste Wereldoorlog een veelbesproken circusachtige attractie in Europa en Amerika. 

Met de stem van Hilde Van Mieghem word je meegenomen in de wereld van deze hongerkunstenaar.

'Een hongerkunstenaar' hoor je om 22u in Zandman.

Na de avonduitzending zijn alle voorgelezen verhalen te downloaden als podcast.

Lees ook:

Radio 1 Select