Hillary Clinton kiest voor Tim Kaine als running mate

23 juli 2016
De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton kiest voor senator Tim Kaine als haar running mate. Kaine zal dus vicepresident worden, mocht Clinton in november haar Republikeinse rivaal Donald Trump verslaan. Volgende week zullen Clinton en Kaine officieel worden genomineerd op de Democratische conventie in Philadelphia.
De 58-jarige Timothy Michael Kaine werd geboren in Saint-Paul, in de staat Minnesota. Hij is jurist en was ooit advocaat en hooglereaar juridische ethiek.
 
Zijn politieke carrière begint in 1998, als hij gekozen wordt tot burgemeester van Richmond, de hoofdstad van de staat Virginia. Later werd hij luitenant-gouverneur van Virginia en voorzitter van de senaat in Virginia. In 2005 versloeg hij de Republikein Jerry Kilkgore en werd hij de 70e gouverneur van Virginia. 

In 2008 stond Kaine hoog op het lijstje van Barack Obama als kandidaat voor het vicepresidentschap, bij diens eerste campagne voor de presidentsverkiezingen. Uiteindelijk koos Obama voor Joe Biden.

Jim Kaine is gehuwd met Anne Holton, de dochter van Lindwood Holton, een oud-gouverneur van Virginia. Samen hebben ze drie kinderen.

Behoudsgezind, met een zacht randje

Tim Kaine heeft een boodschap van fiscale verantwoordelijkheid en is een genereuze geest. Zo'n boodschap krijg je overal verkocht.

zei president Barack Obama ooit over Kaine. Deze karakterschets verklaart wellicht waarom Hillary Clinton net hém als haar running mate kiest, nu ze zelf onder druk van haar voormalige rivaal Bernie Sanders een linksere koers predikt.

Kaine is rooms-katholiek en staat niet bekend als progressief, hoewel hij zijn behoudsgezinde ideeën niet uitbazuint. Zo is hij om religieuze redenen tegen abortus, hoewel hij ook verkondigt dat hij geen voorstander is van wettelijke bemoeienissen als het gaat over "beslissingen van de vrouw in verband met voortplanting". Als gouverneur zette hij ook de subsidies stop voor campagnes die zweren bij onthouding als enige voorbehoedsmiddel.

In 2013 verklaarde Kaine zich voorstander van het homohuwelijk, hoewel hij in het verleden minder progressieve standpunten innam. Zo vond hij in 2005 dat adoptie alleen kon door gehuwde koppels (man en vrouw dus) en dat individuele homo's niet zouden mogen adopteren. In 2011 stuurde hij dat standpunt enigszins bij.

Hij staat ook bekend als tegenstander van de doodstraf, hoewel onder zijn gouverneurschap elf executies zijn uitgevoerd.

Een beetje groen, maar niet helemaal

Enerzijds erkent Tim Kaine dat er zoiets bestaat als opwarming van de aarde. In 2014 bekritiseerde hij zowel de ontkenners van de klimaatopwarming als hen die vinden dat de VS geen leidende rol moet spelen bij de strijd tegen de klimaatopwarming.

Hoewel hij zichzelf graag voorstelt als voorstander van schone energie, vindt hij toch dat "schone kolencentrales" moeten kunnen om elektriciteit te produceren. Dat Virginia een grote kolenproducent is, is hier wellicht niet vreemd aan.

Kaine vindt dat fossiele brandstof moet kunnen als energiebron, hoewel fossiele brandstof net een belangrijke bron van pollutie is. de oud-gouverneur van Virginia is ook voorstander van olie- en gasexploitatie voor de Atlantische kust van de VS.

Bron: deredacatie.be