“Hip zijn heeft een prijs, maar te veel is te veel”

15 december 2016
De Koning schrapt gluten omdat hij gezonder wil leven. Bart Dobbelaere wenst hem alvast een spoedig herstel van zijn darmflora toe.

De Koning heeft het aan zijn darmen. Ik denk dat, in de geschiedenis van het middagjournaal, er zelden zo'n dramatische openingszin is langsgekomen.

Maar het is niet om te lachen. Koning Filip heeft het aan zijn darmen. En net nu is Royalty op VTM ermee opgehouden. Gelukkig zijn wij er nog om wat duiding te geven.

Nu zult u zeggen, wacht eens meneer Dobbelaere, het is niet omdat de koning geen gluten meer eet, dat hij het aan zijn darmen heeft. En daar hebt u gelijk in. Er zijn ook mensen die vrijwillig geen gluten meer eten en dat zijn hipsters. Maar beeldt u zich even in dat dit journaal begonnen was met de mededeling de Koning is een hipster - er zijn grenzen. Ook aan nieuwe feiten.

Gluten dus. Gluten waren tot een paar jaar geleden nog volstrekt onbekend bij ons. In die mate zelfs dat u wellicht niet eens de taalfout hoorde die ik net maakte. Want gluten zijn niet, gluten is. Gluten is een enkelvoud. Ik geef het maar even mee. Educatie is tenslotte een opdracht voor de VRT. 

Gluten is ook een soort eiwitten die, net zoals zetmeel, in sommige granen wordt aangetroffen en waarrond een soort religie is ontstaan die zegt dat zonder gezonder is. 

Gwyneth Paltrow eet geen gluten meer. Novak Djokovic evenmin en Jessica Alba ook al niet. Het is een rijtje waarin Koning Filip alvast niet misstaat.

Laatst stond ik bij de bakker en toen vroeg een dame een glutenvrij brood. “Dat kan”, zei de bakker, maar dat kost wel wat meer. Acht euro voor acht sneetjes. “Doe dan toch maar gewoon een grof grijs gesneden”, zei de dame. Hip zijn heeft een prijs maar te veel is teveel.

Als u nu een beetje denkt zoals ik, dan weet u dat we vertrokken zijn. Het begint bij de Koning die geen gluten meer eet. Volgend jaar lanceert Jo Vandeurzen een glutenvrije dag voor de gezondheid. Het jaar daarop zegt Gwendolyn Rutten dat we niet alles moeten verbieden en dat een beetje gluten nog wel mag. Bij de volgende begrotingscontrole krijgen we wat er met tabak en suiker is gebeurd. Het is ongezond dus we kunnen het kwistig belasten. Gluten? Allemaal goed en wel maar een gewoon grof grijs sneden brood kost voortaan acht euro voor acht sneetjes.

Ben ik nu een doemdenker? We zullen wel zien. Tot dan wil ik graag langs deze weg de Koning en zijn ingewanden een spoedig herstel van de darmflora toewensen.

Radio 1 Select