Historicus Scheltiens: "Eén verdwaalde kogel kan escalatie van geweld veroorzaken"

1 oktober 2017
Hoe de dag in Catalonië zal evolueren, niemand kan het voorspellen. Dat de situatie kan ontsporen, beseft ook Vincent Scheltiens, onderzoeker politieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. "Eén verdwaalde kogel kan volstaan om een escalatie van geweld te krijgen."

"Het is alsof twee sneltreinen op elkaar af rijden en niemand de wissel of de noodrem weet staan", is de metafoor die Scheltiens voor de toestand in Catalonië gebruikt in De ochtend.

Hij vindt de houding van de Spaanse regering ook "dom" en "autoritair". Ze moet een politieke oplossing vinden, in tegenstelling tot de respressieve aanpak waarvoor ze nu heeft gekozen, stelt hij.

"De Spaanse regering heeft een aantal jaren onbenut gelaten om het conflict op het politieke vlak te trekken", zegt Scheltiens. "Het is een politiek probleem. Je kunt het niet juridiseren door het enkel door het gerecht en de politie te laten aanpakken."

Dat de toestand in Catalonië escaleert, lijkt hem niet onmogelijk. "Als je zeer concreet kijkt naar de scholen waar die gezinnen zitten. Als daar een patrouille van de Guardia Civil aankomt, mensen die op een zeer opgehitste manier naar Catalonië zijn gebracht, kan één verdwaalde kogel volstaan om een totale chaos te creëren en een escalatie van geweld te krijgen. Ook dat is niet uit te sluiten."

Bron: vrtnws.be