Historische horecazaken

10 juni 2020
We mogen weer op café en restaurant. En voor veel stamgasten was het een blij weerzien met hun vertrouwde cafébaas. Helaas zullen een aantal zaken deze week niet meer opengaan. Voor hen was de coronacrisis de crisis te veel. Hotel Métropole in Brussel is zo'n voorbeeld. Een instituut, een stuk erfgoed dat verdwijnt. Want sommige cafés, restaurants of hotels zijn plekken waar een hele geschiedenis aan vasthangt. Bijvoorbeeld door de beroemde historische figuren die er over de vloer kwamen.

Vandaag 10 juni is een historische dag voor Café Vlissinghe in Brugge. Beetje gek om van een historische dag te spreken in een café dat al meer dan 500 jaar bestaat, maar het café sloot noodgedwongen drie maanden de deuren en dat hadden ze daar in eeuwen niet meegemaakt. Misschien zelfs nooit. Straks, om 11 uur, gaat Café Vlissinghe weer open en Ward Bogaert kreeg de eerste postcoronakoffie van uitbater Bruno Chinitor.

Nog zo’n historische horecazaak is Harry’s Bar in Venetië. Door de vele beroemde klanten zoals Ernest Hemingway, Orson Welles of Alfred Hitchcock. En het was de plek waar je voor het eerst in de geschiedenis een bellini of een carpaccio kon bestellen. Maar ook Harry’s Bar dreigde de coronacrisis niet te overleven. Elisabeth Maraite, al 25 jaar stadsgids in Venetië, vertelt hoe het zit.

Eén van de beroemdste stamgasten van Harry’s Bar was dus Ernest Hemingway. Maar die had als globetrotter overal ter wereld wel zijn favoriete bars. Van Parijs tot Havana. Max Vrijens doet een tournée, met Hemingway op café.

Café Hulstkamp op de De Kesyerlei in Antwerpen is meer dan 100 jaar oud. Het is een café dat twee wereldoorlogen zag starten en weer eindigen. Dat Duitse officiers met hun Antwerpse scharrels verwelkomde én in diezelfde periode één van onze belangrijkste dichters, Paul Van Ostaijen. En gisteren ontving de zaak ook Vitalski en onze reporter Brecht Devoldere.

We mogen de ho in horeca niet vergeten. Er zijn ook veel beroemde historische hotels. Zoals bijvoorbeeld het legendarische Chelsea Hotel in New York, waar heel wat schoon volk logeerde of rondhing, zoals Bob Dylan, Leonard Cohen, Janis Joplin, Nico, Allen Ginsberg, Dylan Thomas, of Charles Bukowski. Dorian van der Brempt, oud-directeur van deBuren logeerde er ooit, net als in een aantal andere beroemde hotels.