Historische staking in Hollywood op het nippertje vermeden

17 oktober 2021
© Vincentas Liskauskas (Unsplash)
In Hollywood, in de VS, is een historische staking van het film- en tv-personeel op het nippertje vermeden kunnen worden. Die staking dreigde de hele filmsector plat te leggen. Zo'n 60.000 medewerkers wilden het werk neerleggen om betere werkomstandigheden te eisen en een eerlijker loon.

Een vakbondskoepel die tienduizenden werknemers in de Amerikaanse film- en televisie-industrie vertegenwoordigt, heeft met de grote studio's een akkoord bereikt over een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden, zo melden Amerikaanse media. Daarmee wordt een historische staking afgewend.

"Dit is een Hollywood-einde", stelde voorzitter Matthew Loeb van de International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) in een mededeling. "Onze leden zijn sterk en verenigd. We stonden oog in oog met enkele van de rijkste en machtigste entertainment- en techbedrijven ter wereld, en we hebben nu een akkoord dat tegemoet komt aan de noden van onze leden."

De vakbond vertegenwoordigt cameralui, decorbouwers, technici en tal van andere werknemers achter de schermen. Ze krijgen uitzicht op een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden, onder meer wat de minimale rusttijden betreft. De werkdruk in Hollywood is aanzienlijk gestegen vanwege de coronacrisis en de stijgende populariteit van streamingplatforms.

IATSE had ermee gedreigd om maandag een staking aan te vatten indien er geen akkoord uit de bus kwam. Dat zou grote gevolgen hebben gehad voor heel wat producties. Met het akkoord, dat nog bekrachtigd moet worden door de leden, komt er dus een einde aan een patstelling die dreigde te leiden tot de eerste nationale staking in de 128-jarige geschiedenis van de vakbond en de eerste grote staking door televisiecrews sinds de Tweede Wereldoorlog.

Beluister de passage in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'