"Hitler vond ik nog gewoon, dat was maar een oorlog"

3 december 2015
Er komt een herdruk van 'Mein Kampf', het manifest dat Hitler 90 jaar geleden schreef. Uiteraard gaat die herdruk niet ongemerkt voorbij. Maar is dat nog zo'n ingrijpend nieuws? Is Hitler vandaag de dag nog steeds de verpersoonlijking van het Kwaad? De Bende zocht het uit.

Reporter Brecht Devoldere trok naar Mechelen en vroeg aan omstanders hoe zij - anno 2015- naar Hitler kijken.

De meningen zijn quasi unaniem, Hitler is en blijft het Kwaad in eigen persoon. Toch vallen er intussen ook andere namen of groeperingen, denk maar aan: IS, Stalin of Marc Dutroux. Ook de folteringen van Leopold II en 'de mensheid zelf' worden genoemd.

Al houdt niet iedereen er dezelfde mening op na. Een oudere man vond Hitler nog 'redelijk', in vergelijking met de terroristen van vandaag, maar ook in vergelijking met onze veranderende maatschappij:

Hitler vond ik nog gewoon, dat was maar een oorlog. Dat was in 1940-1945, toen waren de mensen nog heel braaf. Daarna is er veel meer miserie gekomen. De grootste miserie is dat je in een dorp de mensen naast je niet meer kan vertrouwen.

 

Op Twitter kwam er meteen reactie op die uitspraak:

"Hitler da vond ik nog redelijk, maar dat ge nu u buur niet kunt vertrouwen das pas erg". Net gehoord op @radio1be. What the fuck.

— Feestaannemer Frans (@FransVanDePutte) December 3, 2015

 

 

Herbeluister hier de reportage van Brecht Devoldere: