Hoe belangrijk is het dat een werkgever contact houdt met een langdurig zieke werknemer?

22 februari 2017
Volgens de recentste cijfers zitten meer dan 370.000 werknemers en zelfstandigen langdurig ziek thuis. Dat kost de overheid handenvol geld, zeker als die zieke werknemers op termijn ook definitief de arbeidsmarkt verlaten. Dat laatste voorkomen kan nochtans redelijk eenvoudig, blijkt uit onderzoek van Mensura.

Mensura, de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van België, onderzocht wat werkgevers kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun werknemers niet langzaamaan uit het zicht verdwijnen.

Belangrijk is dat de werkgever tijdens de ziekteperiode contact houdt met de werknemer. “Bedrijven die langdurig zieke werknemers in dienst hebben, doen er goed aan contact te houden tijdens de periode van afwezigheid. Zoniet dreigen die werknemers ten prooi te vallen aan fade-out, een proces waarbij ze geleidelijk uit beeld verdwijnen en niet meer terugkeren. Persoonlijke contacten, bij voorkeur door leidinggevenden, bevorderen het meest effectief de terugkeer”, zegt Erik Carlier, directeur Health bij Mensura.

In een nieuw voorstel vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block ook dat werkgevers effectief contact houden met hun werknemers tijdens een lange periode van ziekte.

Reageer

  • Hoe belangrijk is het dat een werkgever contact houdt met een langdurig zieke werknemer?
  • Op welke manier moet de werkgever dat contact aanpakken?