Hoe belangrijk is het recht op abortus?

17 mei 2019
Twee dagen geleden stemde de Amerikaanse Staat Alabama voor de strengste abortuswetgeving van het land voor die staat. Op geen enkel moment van de zwangerschap wordt abortus toegestaan, alleen als het leven van de moeder in gevaar komt. Maar als de vrouw in kwestie verkracht werd, of als er sprake is van een incestueuze context, is abortus verboden. Tegenstanders van abortus juichen én hopen dat de zaak tot in het hooggerechtshof geraakt om de abortuswetgeving in heel Amerika te verstrengen.

Met de hashtag #youknowme deelden vrouwen hun abortusverhaal en ze uitten hun misprijzen voor de beslissing. Ze vrezen dat dat het mijlpaalarrest “Roe vs Wade” onder druk komt te staan. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat de meeste wetten die abortus verboden ongrondwettelijk waren. Het was een controversiële maar zeer bepalende uitspraak. Wie was die fameuze Jane Roe naar wie het arrest vernoemd werd, en hoe kwam het dat zij later evolueerde naar het pro-life standpunt? “ Lotte De Caluwé frist ons geheugen op.

In de meeste Latijns-Amerikaanse landen is abortus niet toegelaten. Op VRT.nu kan je nog steeds de documentaire "Vermoorde onschuld" van Vranckx & de Nomaden bekijken over de abortusproblematiek in El Salvador. Roel Nollet maakte de documentaire en kent de situatie daar heel goed.

In België is abortus toegestaan in de eerste 12 weken van de zwangerschap, onder medische begeleiding. Een evidentie is het geworden, dat je als vrouw zelf kan beslissen wat er met je lichaam gebeurt. Maar die wetgeving kwam er pas in 1990, met de fameuze “mini-koningskwestie”: koning Boudewijn trad 36 uur af als koning, zodat de regering de wet kon bekrachtigen. Kroongetuige was huidig minister van Staat, Miet Smet. Zij gaf eind vorig jaar aan dat ze persoonlijk eigenlijk voor die wet had willen stemmen, tegen het standpunt van haar eigen partij CVP in.

Deborah Seymus was enkele jaren geleden net begonnen aan haar droomstudie journalistiek, toen ze online een jongen leerde kennen. Ze gingen op date, het klikte, van het één kwam het ander. Deborah werd zwanger maar besliste de zwangerschap af te breken. Dat ging gepaard met de nodige twijfels en gemengde gevoelens, maar ze was blij dat de optie abortus er was. Max Vryens zocht haar op.

Hoeveel Belgische vrouwen ondergaan een abortus? En wat zijn meestal de beweegredenen van vrouwen die er voor kiezen? Hoe worden zij begeleid? Lut Daniëls is verbonden aan het LUNA-abortuscentrum in Gent.

Verschillende muzikanten hebben autobiografische nummers gemaakt over abortus, weet Vincent Byloo.
 

Radio 1 Select