Hoe beleven Belgen in Oekraïne de huidige spanningen? "Ik keer niet terug, voor ons is dit niets nieuw"

13 februari 2022
© Max Kukurudziak (Unsplash)
Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft Belgen in Oekraïne opgeroepen om het land te verlaten. Hij waarschuwde voor een inval van Rusland. Maar Vlaming Vlad Polyanskiy vertrekt niet. "De oorlog is hier al acht jaar aan de gang, mensen hebben permanent stress. Wat nu aan het gebeuren is, is niets nieuw", zegt hij in 'De Ochtend'.

Er is geen reden om daar te blijven, beklemtoonde premier De Croo. "Het is veiliger om het land te verlaten. De waarschuwingen die we krijgen, zijn zeer verontrustend." Steeds meer en meer landen vragen aan hun landgenoten terug te keren. Toch voelt Vlad Polyanskiy die in Kiev woont, de dreiging niet. Niet meer dan anders alleszins.

"We hebben met de Russische president Poetin gewoon een agressieve buur. Vroeger zou een inval nog onverwachts zijn geweest, vandaag weten we waar het gevaar zit", legt Polyanskiy uit. "Vergeleken met 8 jaar geleden waren we een zwakker land, vandaag zijn er 4 keer meer militairen dan de Russen hebben verzameld."

Waarom is hij er zo gerust in? "Er is geen logica om aan te vallen. De Russen gaan Poetin niet steunen: niemand wil zijn kinderen in een doodskist terugzien. Oekraïners willen ook nooit deel uitmaken van Rusland, het verzet zou hevig zijn." Polyanskiy stelt dat de Oekraïners zelf heel kalm zijn, maar dat sommige - Amerikaanse en Britse - expats toch aan twijfelen zijn. "De Belgische en Nederlandse expats zijn verbazend genoeg positief ingesteld en blijven hier."

Wel vervoer in de buurt om te vluchten

De Nederlandse openbare omroep NOS sprak met Kees Huizinga die een landbouwbedrijf heeft in Oekraïne en er al 20 jaar woont. De man vindt dat het Westen te paniekerig reageert. Hij geeft toe de dreiging psychologisch zwaar is, maar "als je zoveel hebt opgebouwd, ga je niet zomaar weg". Huizinga heeft wel zijn voorzorgen genomen: "Ik heb voldoende benzine, ik kan naar de grens rijden."

Ook Bob Wouda die al 16 jaar in Oekraïne leeft, panikeert niet. Hij houdt wel rekening met een digitale aanval die de watervoorziening zou platleggen. "Daar ben ik op voorbereid door voldoende drinkwater in te slaan. Ik heb wel onlangs een fiets gekocht, zodat ik altijd vervoer heb". Ook heeft Wouda contact met de Nederlandse ambassade. Maar zijn koffers pakken, doet hij niet.

Beluister het gesprek met Vlad Polyanskiy in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook