Hoe betaal ik geen belastingen?

23 januari 2016
"Wat Facebook kan, dat kunnen wij ook.” Dat dachten vijf winkeliers in Crickhowell, een dorpje in Wales. En dan bedoelden ze: zo goed als geen belastingen betalen.

Want dat is wat die multinationals doen: zorgen dat ze amper belastingen moeten betalen ook al maken ze miljarden winst.

We hadden het er eerder al eens over. Allemaal perfect legaal, dat wel, maar enkel weggelegd voor wie zich peperdure consultants kan veroorloven. Die verklappen de fiscale trukken van de foor uiteraard enkel aan de Grote Garnalen. Stel je voor dat iedereen die achterpoortjes zou kennen, dan betaalde niemand nog belastingen. Dat zou wat geven.

“Dat zouden wij nu eens moeten proberen, zie!” Dat is wat je kleine garnaal dan denkt. Dat is ook wat ze daar in Crickhowell dachten: als we nu eens als kleine ondernemers dezelfde fiscale trukendoos als die multinationals zouden gebruiken om ook geen belastingen te moeten betalen. Eens kijken wat er dan gebeurt. De BBC maakte er een documentaire over: The Town That Took on the Taxman.

Professor Michel Maus, docent fiscaal recht aan de VUB, heeft het experiment van nabij gevolgd. Sterker nog: hij is met zijn collega’s van de werkgroep Fiscaal Correct bij ons iets gelijkaardigs van plan. Eens kijken of ze het bij de fiscus ok vinden dat het frituur om de hoek evenveel belastingen betaalt als Facebook.